A miniszter szerint az igazságügyben nem nagyobb a korrupció, mint máshol, így nincs szükség külön ügyészségre, ami a bírókat tartja szemmel

A miniszter szerint az igazságügyben nem nagyobb a korrupció, mint máshol, így nincs szükség külön ügyészségre, ami a bírókat tartja szemmel

Stelian Ion igazságügyi miniszter csütörtökön a TVR adásában elmondta: a bírók és ügyészek által elkövetett bűncselekményeket vizsgáló speciális ügyészség, a SIIJ megszűnik. A dossziék pedig, amiken dolgoznak, a vizsgált ügy természetétől függően kerülnek át vagy a Korrupcióellenes Ügyészséghez (DNA), vagy a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészséghez (DIICOT), vagy a Legfelsőbb Ügyészséghez.

Hírdetés

Amint arról írtunk, a Liviu Dragnea irányította PSD-kormány kormány által létrehozott SIIJ körül rengeteg vita van mostanában. A tevékenységét itthon is kritizálják, de az EU is elvárja, hogy szüntessék meg ezt a speciális ügyészséget. Ezt pedig a következő hetekben minden bizonnyal meg is lépik a döntéshozók, hisz a SIIJ felszámolása a kormányprogramba is bekerült.

A nagy kérdés az, hogy ki veszi át a hatáskörét (ha egyáltalán átveszi ezt egy önálló szervezet), illetve hogy mi történjék a folyamatban levő ügyekkel. Az RMDSZ és a PNL politikusainak egy része azt szeretné, ha alakulna egy másik osztály a Legfőbb Ügyészségen belül (egyébként a mostani SIIJ is a Legfőbb Ügyészség keretében működő osztály), mely folytatná a tevékenységét. Említettek egyébként azért akarják ezt, mert meg szeretnék akadályozni, hogy ismét a DNA vizsgálódjon a bírók és ügyészek ellen korrupciós ügyekben. Úgy vélik ugyanis, hogy korábban zsarolták a DNA egyes ügyészei az igazságügyben dolgozókat.

Az USR PLUS-os igazságügyi miniszter azonban leszögezte: nincs szükség önálló ügyészségre, mivel a bíróságokon nem beszélhetünk túlzott mértékű korrupcióról. „Nem azt mondom, hogy szentek, de nem beszélhetünk egy túlzott mértékben elharapózott korrupcióról az igazságügyben. És ez nem jelenti azt, hogy megvédjük a bírókat és ügyészeket a felelősségre vonástól. Épp ellenkezőleg” – fejtette ki a tárcavezető. Hozzátette: a SIIJ egyébként az összes, bírók és ügyészek által elkövetett bűncselekménnyel foglalkozott, függetlenül az ügyek természetétől, ami egy elhibázott dolog és ellentmond az ügyészi szakosodás elvének. (g4media.ro, hírszerk.)

Nyitókép: Stelian Ion. Forrás: Facebook


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »