A migránsok befogadási költsége

Az Albániában létesített olasz migránsközpontok hosszú távon csökkentik a bevándorlók elsődleges befogadására fordított költségeket – hangoztatta az olasz belügyminiszter a római parlamentben szerdán.

Matteo Piantedosi elmondta, hogy a számítások szerint a Shengjinben és Gjaderben megnyitott táborok működtetése évi 134 millió euróba kerül az olasz költségvetésnek.

A költségek a migrációs nyomás szerint alakulnak, attól függően, hány embert kell ellátni – tette hozzá.

Olyan befektetésről van szó, amely hosszú távon jelentősen csökkenti majd az érkezésekkor Olaszországban nyújtott, úgynevezett elsődleges ellátás költségeit, ami az olasz államnak évi 1,7 milliárd euró kiadást jelent – mondta.

Úgy vélte, hogy a költséges befogadási rendszert a jobbközép kormány elődeitől örökölte, amelyek “beletörődtek a helyzetbe, és képtelenek voltak bármilyen reagálásra a tömeges és ellenőrizetlen érkezésekkel szemben”.

Az október 11-én megnyitott táborok szerdán fogadták az első tizenhat fős migránscsoportot.

Matteo Piantedosi egyedülállónak nevezte az albániai táborokat, amelyek egyszerre szolgálnak érkezési regisztrációs központként, visszatartási pontként a menedékkérelmek gyorsított elbírálása alatt és kiutasítási központként. A táborok területén börtönt is kialakítottak a veszélyes vagy bűncselekményt elkövetők számára – közölte.

Hírdetés

Kiemelte, hogy a kormány innovatív kezdeményezése, vagyis az, hogy saját területén kívül, de Európában, a nem uniós tagállam Albánia területén helyezi el a migránsokat azonosításuk, esetleges menedékkérelmük elbírálása vagy kiutasításuk végrehajtása idejére, példaértékűnek számít.

Már tizenöt tagállam fejezte ki érdeklődését az “olasz modell” iránt, és az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen javaslata az unión kívüli kiutasítási hot spotok létesítéséről is az olasz kormány úttörő szerepét bizonyítja – mondta a miniszter.

Kifejtette, hogy az albániai táborok az illegális migrációval szembeni fellépést szolgálják az alapvető emberi jogok megsértése nélkül.

“A legalitás és a fenntarthatóság keretein belül el akarjuk kerülni, hogy az ellenőrzés nélküli migráció vészhelyzetet teremtsen országunkban” – jelentette ki Matteo Piantedosi.

A belügyi tárcavezető elmondta, hogy az év eleje óta a tengeren az olaszországi partokra érkező migránsok száma 62 százalékkal csökkent a múlt év hasonló időszakához képest, és 30 százalékkal 2022-höz képest.

Az eredményt az észak-afrikai országokkal, Tunéziával és Egyiptommal kötött kétoldalú megállapodásoknak tulajdonította, amelyek célja az indulások megfékezése.

Piantedosi adatai szerint január 1-seje és október 11. között több mint 4,3 millió tartózkodási engedélyt adtak ki. Közéjük számolják az idénymunkát végző bevándorlók engedélyeit is. A jelentős adminisztrációs teher miatt az olasz városok idegenrendészetein növelik a személyi állomány létszámát.

Január elsejétől 187 ember ellen indult eljárás, mert a hatóságok vizsgálata szerint iszlamista propagandát folytattak, radikális elveket vallottak, a terrorizmust éltették.

Tavaly 77, idén már 69 külföldit utasítottak ki és szállítottak el az országból nemzetbiztonsági okok miatt.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »