A mesterséges intelligencia sztáralkotójának nyílik tárlata Magyarországon

A mesterséges intelligencia sztáralkotójának nyílik tárlata Magyarországon

Refik Anadol a New York-i MOMA, a Las Vegas-i Sphere és a Grammy-gála után a debreceni MODEM-ben állít ki.

Refik Anadol a kortárs művészet, a mesterséges intelligencia (MI) által generált immerzív installációk sztáralkotója, először állít ki önállóan hazánkban. 2023-ban a Las Vegas-i Sphere-t a világ legnagyobb MI által generált műalkotásává változtatta, ezzel párhuzamosan a művész kavargó, hipnotizáló fényshowját a New York-i MOMA közönsége egy évig csodálhatta, majd év végén Anadol a Grammy-gálát tette felejthetetlenné látványos színpadvilágával.

Idén augusztusban Debrecenbe látogat az elismert török multimédiaművész Rumi Dreams című videómunkája. Refik Anadol a 2010-es évek eleje óta Los Angelesben élő digitális/újmédia-alkotó, az MI művészeti alkalmazásainak számos nemzetközi díjjal elismert úttörője, a kortárs vizuális művészetek meghatározó alakja. Nagyszabású alkotásait repülőterektől koncerttermekig, közterektől világhírű kortárs múzeumokig, az észak-karolinai Charlotte-tól, a Velencei Biennálén, Isztambulon és Szöulon keresztül, Melbourne-ig a földkerekség számos pontján mutatták be.

Hírdetés

Az isztambuli születésű, Amerikában élő alkotó Rumi Dreams (Rúmi álmodik) című nagyszabású, 32 m2-es LED-falat igénylő videómunkáját mutatja be a MODEM, mely a 13. században élt Mevlana Jallaludin Rumi perzsa költő, filozófus, tudós és szúfi misztikus emlékére készült. A kiállítás célja, hogy szemléltesse, hogyan lehet a digitális és a hagyományos művészetet egymással vegyítve magával ragadó élményt teremteni. A Rumi Dreams egyben illeszkedik a MODEM azon projektjeinek sorába, amikor Debrecen város kulturális identitásának egyik legfontosabb elemével, az irodalommal lép szövetségre, újabb és újabb lehetőséget kínálva a különféle művészeti ágak interakciói számára.

A török-magyar diplomáciai kapcsolatok 100. évfordulója alkalmából meghirdetett török-magyar kulturális évad és az 58. debreceni virágkarnevál egyik kiemelt eseménye lesz Refik Anadol kiállítása.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »