A megtakarítási kedv is csökkenni fog a drágulások miatt?

A megtakarítási kedv is csökkenni fog a drágulások miatt?

Szlovákiában az elmúlt évtizedben komoly problémát jelentett a lakosság eladósodottságának növekedése, de a jelenlegi magas pénzromlási ütem feltehetően nem fog segíteni a megtakarítások növekedésében.

Tegyük hozzá, Szlovákia a megtakarítási ráta viszonylatában így is az EU-s mezőny végén kullog, a lengyelekkel, görögökkel és a ciprusiakkal. Magyarország és Csehország jobban áll, de feltehetően egész uniós viszonylatban elmondhatjuk, a magas infláció mindenhol inkább a befektetések felé tolja majd az eurókat.

Mindezek következtében pedig tovább emelkedhet például az ingatlanok ára, hiszen sokan éppen egy-egy lakás vagy ház vásárlásával akarják biztosítani vagyonuk tartósságát. Az ingatlanpiacon egyébként is érdekes jelenségeket figyelhetünk meg. Az elmúlt években az állami szabályozás szigorodott, a lakáshiteleket igénylők nagyobb része legfeljebb az ingatlan értékének 80 százalékát kaphatja meg, ezért aztán a maradék 20 százalékot valamilyen más forrásból szokták fedezni. Ilyenkor jöhet szóba a szülői ház bevonása a hitelbe, ami viszont további kockázatot jelent, tehát a legjobb megoldás az lenne, ha a kérvényezőnek a fennmaradó 20 százalék rendelkezésére állna, vagyis ha azt már korábban megtakarította volna.

Hírdetés

A szakemberek viszont arra figyelmeztetnek, hiába törekszenek a pénzügyi tanácsadók is efelé terelni a fiatalokat, ma már olyan gyorsan emelkednek az árak, hogy a megtakarítások helyett jobban megéri hitelt felvenni, mert 3-4 év múlva a megtakarított összeg nem biztos, hogy elég lenne az önrészre.

Ez pedig nyilvánvalóvá teszi, hogy a legtöbben a megtakarítások helyett más megoldást választanak, mert azt kifizetődőbbnek vélik. A pénzpiaci befektetési kedv ugyan növekszik, de még mindig nem túl magas, ezért aztán valószínűbb, hogy az ingatlanok felé tekintenek majd, amelyek még egy hitel mellett is jó megoldásnak tűnnek az alacsony kamatláb mellett. A kérdés viszont az, meddig marad így, mert ahogy azt a héten Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke is előrevetítette, feltehetően ezen a téren emelkedés várható, mivel egyre több nemzeti bank emeli a kamatlábakat.

A megtakarítások területén tehát komoly előrelépésre nem számíthatunk Szlovákiában, már csak azért sem, mert a kormány semmilyen újszerű módon nem törekszik erre ösztönözni a lakosságot, akár már a fiataloktól kezdve.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »