A medve Japánban sem játék

Korábban sosem látott ütemben nő a medvetámadások száma Japánban 2023 áprilisa óta – jelentette vasárnap a helyi média.

Április és szeptember között 109 embert sebesítettek meg medvék, közülük kettőt halálosan, legtöbbjüket Honsu szigetének északi részén – írta a Kyodo japán hírügynökség a környezetvédelmi minisztérium által októberben ismertetett előzetes adatokra hivatkozva.

2007 óta – amióta ezek az adatok rendelkezésre állnak – ez volt a legtöbb medvetámadás az adott időszakban.

Japán 47 prefektúrája közül tizenötből jelentettek támadásokat az áprilissal kezdődő hat hónap alatt, az esetek mintegy 70 százaléka Japán északi részén történt. A legtöbb áldozatot – huszonnyolcat – Akita prefektúrából jelentették, a második és harmadik helyen Ivate és Fukusima áll huszonhét, illetve tizenhárom áldozattal.

Hírdetés

Augusztusban Ivate államban okozta egy ember halálát medve, 2009 óta ez volt az első halálos támadás a prefektúrában. A másik halálos medvetámadás Hokkaido szigetén történt, ott barnamedvék kóborolnak.

Idén gyér a bükkmakktermés, így a medvék nagyobb területeken kénytelenek vándorolni, így a települések közelében is élelmiszer után kutatnak a téli alvás előtt.

A legtöbb medvetámadást a 2020-as pénzügyi évben (a japán pénzügyi év április 1-én kezdődik és március 31-ig tart) jegyezték fel, akkor az ázsiai feketemedvék és az usszuri barnamedvék 158 embert sebesítettek meg.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »