A mártírgróf születésére emlékeztek

Március 14-én van Isten szolgája gróf Esterházy János születésének 120. évfordulója, melynek kapcsán Felvidék-szerte több megemlékezésről számolhatunk be. 

Komárom 

Esterházy János emlékét Észak-Komáromban a Nádor utcában emléktábla őrzi az Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás jóvoltából.

Szenc

Ahogy arról beszámoltunk, a szórványban is megemlékeztek a gróf születésének évfordulójáról. Szencen Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke, Duray Rezső, az MKP járási és városi elnöke, a Szenc és Vidéke Célalap vezetője és Neszméri Tünde, portálunk munkatársa gyújtottak gyertyát Esterházy emléktáblájánál.

Pográny

Pogrányban Isten szolgája Esterházy János emlékművénél koszorút és mécsest helyeztek el a Csemadok Nyitrai Területi Választmányának tagjai és a helyi csemadokosok egy szűk csoportja.

Hírdetés

Alsóbodok

Portálunk beszámolt róla, hogy Alsóbodokon is megemlékeztek Esterházy János születésének százhuszadik évfordulójáról. Előbb szentmisét mutatott be a Szent Kereszt felmagasztalása kápolnában Galgóczy Rudolf légi plébános. Majd az Esterházy János visegrádi küldetése – Négy nemzet egy Lélekben című kisfilm-összeállítás került bemutatásra a visegrádi országokban lévő, az Esterházy János életével kapcsolatos legfontosabb helyszínekre kalauzolta a nézőket.

Imakilenced

Portálunkon hírt adtunk róla, hogy a Pázmaneum Társulás az idei esztendő első hónapjaiban két imakilencedet indított el a Felvidéken, az elsőben kérték Boldog Batthyány-Strattmann László, a szegények orvosának közbenjárását a betegek gyógyulásáért, az orvosok és az egészségügyben dolgozók testi-lelki megerősítéséért, a második imakilencedet pedig Esterházy Jánosnak szentelték. A mártírgróf születésének 120. évfordulója tiszteletére február 20-án imakilencedet indított, ami a felvidéki kitelepítések emléknapján, április 12-én fejeződik be.

Az emlékévben tervezett programok (konferenciák, előadások, pályázatok, irodalmi estek, kiállítások, filmbemutatók) a járványhelyzet függvényében nyilvánosan vagy az online térben kerülnek megrendezésre. Az Esterházy János Zarándokközpont, a Pázmaneum Társulás és a Felvidéki Mária Mirjam Rádió felhívásához saját, Isten szolgája Esterházy János életét, mártíriumát felidéző események megrendezésével, vagy az emlékévet meghirdetők által szervezett és ajánlott programok átvételével lehet csatlakozni az [email protected] villámpostacímen.

A Szövetség a Közös Célokért társulás az emlékévhez kapcsolódóan Felvidék-szerte könyvbemutatókat és filmvetítő esteket szervez a mártírpolitikusról készült legújabb kiadványok és dokumentumfilmek bemutatásával.

A Felvidék.ma hírportál az eddigi vállalását folytatva minden hónap első szerdáján továbbra is élő adásban közvetíti az Isten szolgája Esterházy János boldoggá avatásáért felajánlott szentmisét.

Az Esterházy-emlékév központi eseménye a 2021. szeptember 18-án, az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpontban Isten szolgája zoboraljai végső nyugalomra helyezésének 4. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi szabadtéri szentmise és a hozzá kapcsolódó lelki programsorozat lesz.

(Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »