A magyarok szerint nem érte meg korlátozni, a gazdasági kár nagyobb volt, mint az egészségügyi haszon

A magyarok szerint nem érte meg korlátozni, a gazdasági kár nagyobb volt, mint az egészségügyi haszon

Az Európai Unió állampolgárainak többsége fontosabbnak tartotta a járványhelyzetben meghozott korlátozások egészségügyi hasznát az okozott gazdasági károknál.

Ez Magyarországon pont fordítva van – derül ki az Eurobarométer friss kutatásából.

A kutatás szerint annak ellenére, hogy az európaiak 31 százaléka érzékelt közvetlen negatív hatást anyagi helyzetében, és további 26 százalék számít erre a jövőben, a megkérdezettek 58 százaléka úgy gondolja, hogy hazájában a korlátozások egészségügyi hatásai fontosabbak, mint az elszenvedett gazdasági károk – közli az Index.

Az uniós állampolgárok valamivel kevesebb mint fele (48 százaléka) ismerte a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban meghozott uniós intézkedéseket.

A rövid távú ingadozások és tagállami eltérések ellenére összességében pozitív maradt az Európai Unió megítélése, s 74 százalékuk szeretné, hogy az EU több kompetenciára tegyen szert a koronavírus-pandémiához hasonló helyzetek kezelésében.

Érdekesség, hogy a Magyarországon megkérdezettek voltak uniós szinten a legelégedettebbek a tagállamok közti szolidaritással (67 százalék), pedig összességében az európaiak nagyjából fele inkább elégedetlen volt az uniós járványkezeléssel. 

Hírdetés

Ennél is lényegesebb azonban, hogy az uniós átlaggal szemben Magyarországon vélik azt a legnagyobb arányban (60 százalék),

hogy a korlátozásokkal okozott gazdasági károk súlyosabbak az egészségügyi előnyöknél.

Európai átlagban a válaszadók 45 százaléka leginkább bizonytalanságot érez a járványhelyzet nyomán, ezt követi a remény (37 százalék), a csalódottság (34 százalék), a tehetetlenség (30 százalék), a harag (22 százalék) és a félelem (22 százalék).

Hazánkban a válaszadók fele érez bizonytalanságot, 39 százalék reménykedik, 37 százalék érez tehetetlenséget. Az uniós átlagnál nagyobb mértékben félünk (25 százalék), de a bizalom (17 százalék), az együttérzés (24 százalék), az eltökéltség (12 százalék) és a segítőkészség (18 százalék) tekintetében is meghaladjuk azt.

Az uniós 31 százalékkal szemben a magyar válaszadók 38 százaléka érezte úgy, hogy a koronavírus már eddig is hatással volt a jövedelmére, és 33 százalék gondolta, hogy a jövőben hatással lesz rá.

Érdekesség még, hogy az uniós átlagnál (25 százalék) jóval nagyobb arányban támogatják hazánkban egy közös európai egészségügyi politika kidolgozásának gondolatát (32 százalék), azonban a hasonló válsághelyzetekre való közös európai stratégia megtervezését csak 23 százaléka támogatja a magyar válaszadóknak, szemben a 28 százalékos európai átlaggal. 


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »