A ligetfalui mészárlás előzményére, a přerovi vérengzésre emlékeztek Csehországban

A ligetfalui mészárlás előzményére, a přerovi vérengzésre emlékeztek Csehországban

1989 óta immár 32. alkalommal emlékeztek meg a přerovi vérengzésről az ottani temetőben és az elkövetés helyén, a Svéd sáncokon. Dr. František Hýbl történész idézte fel az 1945. június 18-ról 19-re virradó véres eseményeket, melynek a ligetfalui mészárlás lett a folytatása.

A nagyjából tucatnyi résztvevő és a Prágai Német Nagykövetség képviselője előtt a történész elmondta:

267 ártatlan kárpáti német, szlovák és magyar bestiális meggyilkolására emlékezünk ezen a napon, amit a 17. csehszlovák gyalogezred követett el. Az áldozatok között 120 nő, 72 férfi és 75 gyermek volt!

Pár mondatban felidézte, hogy sikerült az áldozatok földi maradványait egy közös emlékhelyen elhelyezni, hogy a legyilkolt családok tagjai végre együtt pihenhessenek.

Hírdetés

A múlt igazságos megítélésre szólított fel és elmondta: ezek ez emlékművek maradjanak örök mementóként, hogy hasonló szörnyűségek már sose fordulhassanak elő.

A történész a hivatalos megemlékezést követően ez egybegyűlt tömegnek említést tett arról a 90 magyar, 13-17 év közötti leventéről is, akiket a gyalogezred tagjai Ligetfaluban mészároltak le és a Népirtás Pozsonyligetfalun című dokumentumfilmet is szóba hozta, amelyben ő is megszólal.

Hýbl kutatómunkájáért a németektől már kapott kitüntetést, 2021. szeptember 8-án  pedig magyar állami kitüntetést vehet a Prágai Magyar Nagykövetségen.

A Svéd sáncokon, ahol a mészárlás történt, Přerov polgármestere idézte fel a borzalmas történéseket, majd közös imával emlékeztek az ártatlanul elhunytakra. A megemlékezés mindkét helyszínén elhangzott az Il Silenzio (Takarodó) trombitaszóló.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »