A levendula szerelmese lett – KÉPEKKEL

A levendula szerelmese lett – KÉPEKKEL

A bodrogközi Lelesz községet említve valószínűleg sokan vagyunk, akik elsőként a premontrei rend kolostorára gondolunk. Olvasmányainkból felrémlik a legenda, amely szerint Gertrudis királyné szívét rejtheti. Valaha a kolostor felé vezető Szent Gotthárd hídon kelt át a Tiszán Árpád fejedelem. Pár éve azonban a faluvégi Kaponya részben elhelyezkedő levendulafarmot tekintik Lelesz legújabb nevezetességének.  

Ahányszor levendulát látok, önkéntelenül is lepereg előttem, mikor és hogyan ismerkedtem meg vele. A nyolcvanas évek elején, kisiskolás koromban francia vendégek érkeztek hozzánk Provence szívéből. Édesanyám barátnője, Michèle mi mást is hozhatott volna ajándékba, mint a szülőföldje illatos lila kis virágait, tipikus, provencei mintás vászontasakokba zárva. Emlékszem, mennyire imádtam morzsolgatni, majd a szekrénypolc mélyére süllyeszteni, illatosítónak. Ezek a kis vászontasakok a mai napig megvannak, a virágokat időnként frissre cserélem. Az eltelt évtizedek alatt tájainkon is egyre több híve lett a levendulának, egyikük a királyhelmeci születésű, Leleszen élő Urbán Szilvia.

A kezdetek

A fiatal és energikus Szilviát Tihanyban varázsolták el a lila virágok. Hazatérve arra gondolt, belevág valami olyasmibe, amit a vidékén még senki nem csinál: létrehozza levendulafarmját.

A tihanyi Bartus Sándor őstermelőnél – akinek már a nagyapja is a provence-i fajta magyarországi elterjesztésével foglalkozott – ezer orvosi levendulatövet vásárolt, és 2017. március 15-én elültette őket. Szilvia férje imádja az állatokat, tágas családi farmjukon hobbiból dámszarvasokat tart. A terület megfelelő tájolású részéből egy akkora darabot különítettek el, amelyen elfért az ezer tő, a szomszédságába pedig pár tucat berkenye és fekete ribizli került. Az ideális talajon a tövek csak vizet és rengeteg napfényt kapnak a tiszta levegőn, semmi vegyszer nem éri sem a virágokat, sem a szomszédos bogyós gyümölcsöket.

A bodrogközi és Ung-vidéki emberek örültek az újdonságnak, mindenki kedvére szüretelhette az illatos lila csokrokat. 2020-tól a nagyközönség körében egyre népszerűbb a nyugodt, csendes környezetben, méhek döngicsélése közepette eltöltött pár óra az illatos ültetvényen.

Kreatív fejlődés

Hírdetés

Még ha egyre többen járnak is a Szedd magad! napokra, akár Kassáról és környékéről is, mindig marad egy bizonyos mennyiség, amit a házigazda szüretel le, hogy egyre több termékében köszönjön vissza a megunhatatlan sok apró illatos virág. Vajon mi lehetett az első kézművestermék Szilvia kínálatában? Nem meglepő, hogy éppen a levendulás tasakok, amelyeket autóba, szekrénybe egyaránt szívesen tesznek. Ezt követően készített illatosított vizet, amit a provence-i asszonyok eredetileg csak vasaláshoz használtak, de korunk hölgyei szívesen „bevetik” arclemosóként is.

Már második éve a tihanyi lepárlóba kerül a leleszi levendula egy része, hogy illóolaj készülhessen belőle, amit szintén egyre többen keresnek. Ilyen tisztaságú, kézműves levendula illóolaj máshol nincs a környéken. Szilvia férje méhészkedik is, így a 60 család méhei a levendulán kívül a közeli akácosokban és réteken is gyűjtik a finom nektárt, s a mézben levendulavirágokat áztatnak. Amikor arról kérdezem Szilviát, hogy vajon melyik a legnépszerűbb terméke, habozás nélkül azt válaszolja, hogy a levendulás méz, ami tavaly már karácsonyra elfogyott.

 

A kézművesvásárok hangulata

Idén első alkalommal tartott a virágzás idején kézműves-foglalkozásokat, kicsik és nagyok együtt formáztak kedvükre a levendulás, levegőn száradó natúr gyurmából. A közösségi hálón meghirdetett lehetőséget olvasva voltak, akik a közeli magyarországi határrészről kimondottan azért érkeztek, hogy közösségben, együtt fonhassák meg a levendulabuzogányt.

Az évek során felhalmozott, folyamatosan csiszolt tudásanyagát szívesen megosztja velük, tanácsokat ad, de ő is szívesen fogadja mások tapasztalatait. A környékbeli kézművesekkel megismerkedve annak is örül, hogy kölcsönösen, egymást segítve dolgozhatnak. Egy Ung-vidéki aranykezű hölgy papírfonással készült kosaraiban remekül mutatnak a termékei, de az ő csokrai is kiegészítik más kézművesek lakástextil standját. A környékbeli polgármesterek is egyre gyakrabban keresik meg azzal, hogy egy újonnan kialakítandó parkrészbe, templomkertbe tőle rendeljék a levendulatöveket.

Megjelent a Magyar7 2023/29. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »