A lengyelek és az amerikaiak tudják, fontos a szabadság védelme

A lengyelek és az amerikaiak tudják, fontos a szabadság védelme

Az amerikai kormányzat a kongresszushoz fordult, hogy hagyja jóvá 2,75 milliárd dollár továbbítását az Ukrajnában és Lengyelországban tevékenykedő humanitárius szolgálatoknak – jelentette be szombati varsói sajtóértekezletén Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

A lengyelek és az amerikaiak tudják, milyen fontos a szabadság védelme, ezért együtt támogatják Ukrajnát,

amely törvénytelen és provokálatlan agresszióval szembesül – fogalmazott Blinken, aki lengyel hivatali partnerével, Zbigniew Rauval közösen tartott sajtótájékoztatót a délkelet-lengyelországi Rzeszówban folytatott tárgyalásaikat követően.

Blinken most úgy értékelte:

Lengyelország az élenjáró azon országok közül, amelyek az Ukrajna megtámadása miatt keletkezett humanitárius válságra reagálnak.

„Ami Lengyelország és más országok támogatását illeti”, Joe Biden amerikai elnök kormányzata a kongresszushoz fordult, hogy hagyja jóvá az Ukrajnában és Lengyelországban tevékeny humanitárius szolgálatok támogatására szánt 2,75 milliárd dollárt – közölte az amerikai diplomácia vezetője.

Zbigniew Rau, utalva arra, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben (EBESZ) jelenleg Lengyelország tölti be a soros elnöki tisztséget, felszólította Oroszországot a vérontás beszüntetésére,

Hírdetés

valamint az ostrom alatt álló ukrajnai városokból a civil lakosság kimenekítését lehetővé tevő humanitárius folyosók megnyitására.

Aláhúzta: Lengyelország soha nem ismeri el a „jogtalan, provokálatlan” agresszió következtében létrejött területi változásokat.

A nemzetközi jog megsértésének nevezte, hogy az orosz erők az ukrán „társadalmat terrorizáló támadási eszközöket” használnak,

az invázió során tűz alá veszik a civilek lakta területeket, az atomerőműveket és a nem katonai járműveket.

Rau aláhúzta: a saját „fájdalmas történelmi tapasztalata alapján”

Lengyelország következetesen fogja szorgalmazni a háborús bűnösök felelősségre vonását.

Tudatta: Lengyelország az Ukrajnában elkövetett háborús bűnöket dokumentáló központot alapít, és ezen a téren az Egyesült Államok együttműködésére számít.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »