A legnagyobb ellenzéki bolgár párt visszaadta a kormányalakítási megbízást

Visszaadta a kormányalakítási megbízást szerdán a Van Ilyen Nép (ITN) nevű bolgár párt, amely a második legtöbb voksot kapta az április eleji választásokon.

Mivel ezt megelőzően a választást megnyerő, eddig kormányzó Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű párt is visszaadta a kormányalakítási megbízást, egyre valószínűbb, hogy nyáron újabb választást kell tartani a balkáni országban.

Az ITN miniszterelnök-jelöltje, a korábbi sakkvilágbajnok Antoaneta Sztefanova azonnal visszaadta a kormányalakítási megbízást Rumen Radev elnöknek, kijelentve, hogy az ITN nem vesz részt "koalíciókban elvtelenül". Radev erre válaszul azt mondta: megérti Sztefanova álláspontját, mivel Bulgáriának "stabil és hatékony kormányra van szüksége", márpedig "tartós kormány nem alakulhat elvtelen koalíciók alapján".

Szlavi Trifonov, az ITN vezetője kedden már bejelentette, hogy pártja nem fog kormányt alakítani, mivel nem rendelkezik a szükséges számú képviselővel és partnerekkel. "Ilyen helyzetben nem lehetséges sem stabil kormány, sem stabil kormányzás" – mondta.

Hírdetés

Bár a korrupció miatti kiábrándultságnak köszönhetően az ITN és további két kisebb párt jó eredményeket ért el az április 4-i parlamenti választáson, együttesen sem tudnának többséget szerezni a rendkívül megosztott parlamentben. Az ITN 51 képviselői helyet szerzett a számára első választáson, és a harmadikként befutó Szocialista Párt támogatásával is számolnia kellene ahhoz, hogy többséget szerezzen a 240 fős parlamentben. Az ITN azonban ezt visszautasítja, mivel a szocialistákat az oligarcharendszer részének tekinti, amely ellen állítása szerint küzd.

Az ITN előtt a Bojko Boriszov ideiglenes miniszterelnök vezette, konzervatív GERB próbálkozhatott kormányalakítással, ám szintén sikertelenül, mivel a parlamentbe bejutó további öt párt egyike sem lett volna hajlandó támogatni.

Az elnök egy harmadik jelöltet is megbízhat kormányalakítással. Amennyiben ez sem sikerül, Radevnek átmeneti kormányt kell megbíznia, fel kell oszlatnia a parlamentet, és új választásokat kell kiírnia két hónapon belül.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »