A legjobbak között a párkányi szakközépiskola

A legjobbak között  a párkányi szakközépiskola

A szakközépiskolák kategóriájában a párkányi Összevont Magán Szakközépiskolát a legjobb tíz között tartják számon, pontosabban hatodik a rangsorban. Az eredmény kapcsán Mokos Andrással, az iskola alapítójával és Szitás Emília igazgatóval beszélgettünk.

Örülnek az eredménynek, mert ebben is megnyilvánul diákjaik sikeressége, mondták. Az INEKO független szervezet minden évben értékeli az iskolákat az oktatási minisztériumtól és a munkaügyi hivataltól kapott információk alapján. 

Az igazgatónő kifejti, az iskolák besorolásánál nézték az érettségik eredményeit. Ezeket Pozsonyban javítják és jók az eredmények mind az akadémián, mind pedig a szakmunkásképző felépítményi szakán. 

– Büszkék vagyunk ezekre a gyerekekre, mert az akadémián angol nyelven kell megírni több tantárgy érettségi feladatait – mégpedig C-1-es szinten –, tanulóink mégis az országos átlag feletti szinten teljesítenek.

Ugyanez elmondható a szakmunkásképző tanulóiról is. Bár ide gyengébb előmenetelű tanulók jelentkeznek, mégis úgy össze tudják magukat kapni a felépítményi két éve alatt, hogy ők is átlagon felüli eredményekkel büszkélkedhetnek – részletezi az intézményvezető.  

Látni és tapasztalni

A kivételes versenyeredményeket is figyelembe vették a besorolásnál. Az iskola azt tartja, ha a diákok látnak, tapasztalnak és megméretik magukat, annál sikeresebbek lesznek a munkaerőpiacon, ezért is neveznek be sok versenybe.

Fodrász szakon szlovák bajnokuk és több Európa-bajnoki helyezésük is van, de a szakácsok is sorra nyerik a rangos versenyeket. Jelenleg is készülnek a Farsang Kupára, ahonnan évek óta elhozzák az első díjat. Egy Michelin-csillagos tanár jár felkészíteni a csapatot. 

Egyik tavalyi akadémiai diákjuk ott volt az ország ötven legjobb fiatal közgazdásza között. Ezt a szép teljesítményt 9800 induló között sikerült elérnie. Az idén is négy diák jutott tovább a versenyen, most készülnek a szlovákiai bajnokságra.

 – Eltűnt az iskolákból a versenyszellem, pedig véleményem szerint még az utolsó hely is motiváló tud lenni – jegyzi meg Mokos András alapító és hozzáfűzi, arra is odafigyelnek, hogy az államnyelv mellett egy világnyelvet is megfelelő szinten elsajátítsanak diákjaik. Főleg a szakma követeli ezt.

Hírdetés

Szerepelt is a sikeresség kritériumai között, hogy a végzősök milyen arányban tudnak elhelyezkedni a szakmájukban. Ezeket az adatokat a felmérést végző szervezet a munkaügyi hivataltól kérte ki. Az iskola ebben is az élen jár. 

Gyakorlat élvonalbeli cégeknél

 – Annyi nyertes pályázatunk van, hogy ki tudjuk küldeni diákjainkat gyakorlatra külföldi munkahelyekre. Ősszel 25 diákunk volt Budapesten, 25 Bécsben, előtte Olaszországban jártak tanulóink. Bécsbe főleg az akadémiáról mennek a diákok, mert ott feltétel a nyelvismeret. Turisztikai központokba, múzeumokba, cégekbe vannak beosztva három hétig.

Budapestre főleg a vendéglátósok járnak – szállodák konyháin főznek, a legjobb éttermekben szolgálnak fel. Ezek a cégek mind úgy értékelték, hogy intelligensek, alázatosak, dolgosak a diákjaink – sorolja az igazgató. Az alapító hozzáteszi, azért igyekeznek a vendéglátós tanulóikat Magyarország felé orientálni, mert ott a konyhaművészet magasabb szinten van, mint tájainkon. Ezek a tapasztalatok segítik a    fiatalokat jó munkahelyekhez jutni, sok helyre visszavárják őket, és a kapott referenciák alapján is könnyebb számukra az elhelyezkedés.

 – Az iskola besorolása kapcsán figyelembe vették a tanárok végzettségét is, ami nálunk kiváló, hiszen majdnem száz százalékban szaktanárok oktatnak. A 47 alkalmazottból senkit sem kell ösztönözni, hogy fejlődjön, művelje magát, de ha megteszi, azt mindig honoráljuk – fűzi hozzá az alapító. 

 

Az is szerepet játszott a besorolásnál, milyen a digitális felszereltsége az iskolának és hogyan gazdálkodnak. Be is néztünk a tantermekbe, ahol láthatjuk, minden osztályban van kivetítő és számítógép, három tanteremben több számítógép is van – ott folyik a gépírás, a levelezés, a könyvelés és a nyelvek oktatása.

Látni az iskolában a hozzáépített új részeket is. Mokos András elmondja, úgy gazdálkodnak, hogy fejleszteni is tudjanak, mert a magániskolák fejlesztésére egy centet sem ad az állam. Az odaadó munkát az iskolában megbecsülik és már rendszeressé vált a pedagógusok évenkénti kétszeri megjutalmazása.

—————–

A párkányi Összevont Magán Szakközépiskola elődjét 30 évvel ezelőtt, 1992-ben alapította Mokos András. Mára, mint a neve is kifejezi, összevont iskola lett – a bilingvális kereskedelmi akadémia és a volt szőgyéni szakközépiskola került egy födél alá. A szlovák– angol tannyelvű kereskedelmi akadémián ötéves a képzés, és az egyetlen iskola a környéken, ahová nyolcadikból is lehet jelentkezni. A fenntartó elmondta, lehetne magyar–angol nyelvű képzést is indítani, ehhez azonban sosem volt kellő számú jelentkező. A szakközépiskola vendéglátói és fodrász szakon magyar nyelvű képzést kínál szakmunkás bizonyítvánnyal, de felépítményi esti képzés is indul minden évben. Kereskedelmi szakon négyéves felnőttképzés is folyik.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/7. számában. 

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »