A legjobb tojáshelyettesítők

A legjobb tojáshelyettesítők

Vegánnak lenni nem feltétlenül jelenti, hogy le kell mondanunk a kedvenc ételeinkről. Ha például valamibe tojás kell, akkor nyugodtan elkészíthetjük, egyszerűen csak meg kell hozzá találnunk a leginkább megfelelő helyettesítőt.

A tojásnak főzésnél, sütésnél több funkciója is van: összetartja az ételt, nedvességet biztosít, segít, hogy az étel megemelkedjen vagy megtartsa a formáját, a tojásos lekenés pedig fényt ad egyes süteményeknek – írja a Házipatika.com.

Egy jó tojáshelyettesítő szintén képes ezek jó részére. Az egyik legmeglepőbb, ami tojás helyett bevethető, az aquafaba, amely nagyon különleges dolognak hangozhat, pedig valójában nem más, mint a folyadék, amelyet a konzerv babról leszűrünk. Használható vegán tortákba, kenyérbe, kekszekbe, palacsintába, pitébe és zöldségfasírtba is. Egy nyers tojást nagyjából 3 evőkanálnyi ilyen folyadékkal tudunk kiváltani.

Hírdetés

Szintén bevethető tojás helyett a tofu, amely mindennek képes felvenni az ízét, amivel összekeverik, éppen ezért vegán”rántották” és „tojássaláták” készítéséhez is ideális. 3 evőkanál pürésített selyemtofu körülbelül 1 tojásnak felel meg sütésnél. Ha azt szeretnénk, hogy a süti szépen megemelkedjen, adjunk hozzá 1/8 teáskanál sütőport is. Rántotta és tojássaláta készítéséhez keményebb tofut törjünk össze villával – egy tojást negyedcsészényi mennyiséggel helyettesíthetünk. Tortákra, brownie-ba, sodókba vagy a quiche nevezetű francia lepénybe is használhatjuk.

Kipróbálhatjuk a vízbe áztatott lenmagot is, amely nagyon egészséges, hiszen tele van értékes anyagokkal. Ha tehetjük, inkább lenmagtöretet vásároljunk, és ne egész lenmagot. Egy tojás kiváltásához keverjünk össze egy evőkanálnyi magot 3 evőkanál vízzel, amihez szükség esetén 1/8 teáskanál sütőport is keverhetünk. Vegán kekszekhez, gofrihoz, brownie-hoz, palacsintához és kenyerekhez is jó választás.

Gyümölcs is lehet tojáshelyettesítő: a süteményekbe például almaszósz vagy összetört banán is kerülhet. Sőt zöldségekkel is próbálkozhatunk, például édesburgonyával, krumpli- és sütőtökpürével vagy összetört avokádóval. Három evőkanál püré felel meg egy tojásnak. Muffinokba, palacsintába, zöldségfasírtokba is kerülhet belőlük. Emellett a bioboltokban, reformboltokban is kaphatók különféle tojáshelyettesítők, amelyeket kifejezetten arra fejlesztettek ki, hogy úgy viselkedjenek sütés és főzés közben, mint a tojás – ezekkel is érdemes kísérletezni.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »