A legjobb otthon termeszthető gyógynövények

A legjobb otthon termeszthető gyógynövények

Apróbb egészségügyi problémák esetén nem kell mindjárt a gyógyszertárba szaladni. Sok olyan növény van, amit akár az ablakpárkányunkon, egy virágládában is nevelhetünk, és amelyek számos problémára hatékony megoldást nyújthatnak.

Kedveli a napfényt. Fertőtlenítő és gyulladásgátló hatású, ráadásul az illata is remek. Egy maréknyi virágot dobjunk forró vízbe, és ezzel gőzöljük az arcunkat, ha bőrgondjaink vannak, de a fürdővizünkbe is szórhatunk belőle. Az olaját párologtathatjuk is vízbe cseppentve, megnyugtat, és az alvási gondokat is enyhítheti – írja a Házipatika.com.

Ha pár bazsalikomlevelet az ujjainkkal kicsit összenyomunk, és a halántékunkat bedörzsöljük vele, az enyhítheti a fejfájást. Fájós lábakra javasolt a bazsalikomos fürdő: egy maréknyi levelet szórjunk forró vízbe, és ha kihűlt, ebbe áztassuk a lábainkat.

Ültessük száraz virágföldbe, és olyan helyre tegyük, ahol sokat éri a nap. Hatékony antioxidáns és fertőtlenítő. Megfázás, torokfájás esetén a kakukkfűből készült meleg tea remek gyógymód. Fontos tudni azonban, hogy terhesség esetén nem használhatjuk.

Hírdetés

Illata nyugtató hatású. Ha az összetört levelek nedvével bedörzsöljük a bőrünket, az elriasztja a rovarokat, szúnyogokat, de a csípésekre is kiváló.

Erősíti az immunrendszert – érdemes naponta megenni egy teáskanál összevágott petrezselyemlevelet. Ha valami erős szagút, vagy fokhagymásat ettünk, akkor is érdemes petrezselymet rágcsálni, mert elveszi a kellemetlen szájszagot.

Gyomorbántalmak, émelygés esetén remek a mentalevelekből főzött tea. Orrdugulás esetén forró vízbe dobjunk egy marék mentalevelet, hagyjuk kicsit kihűlni, majd a fazék fölé hajolva egy törölköző alatt lélegezzük be a meleg gőzét.

A leveleiben található nedv szépíti a bőrt, enyhíti a rovarcsípések utáni viszketést, és napégés ellen is nagyon jó. A benne lévő enzimek és aminosavak segítenek helyreállítania bőr sérüléseit.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »