A lassú emelkedés árrobbanásba csaphat át az aranypiacon

A lassú emelkedés árrobbanásba csaphat át az aranypiacon

Az arany piacán a 2018-as kilátások vegyesek: a szakértők abban egyetértenek, hogy a nemesfém emelkedési pályán marad, annak meredekségéről azonban eltérnek a vélemények.

Az arany kurzusa tavaly 13 százalékos emelkedés után unciánként 1309,3 dollárig jutott. Januárban 1200 dollárról indított, s ez alá nem is ment a görbe. A július eleji 1210 dolláros mélypontról lassan indult el az emelkedés, ám szeptember elején 1365,8 dolláron tetőzött a jegyzés. Ebben akkor az észak-koreai krízis, a feszült amerikai belpolitikai helyzet és az adósságplafon emelése körüli bizonytalanságok játszottak szerepet. A vártnál alacsonyabb amerikai infláció is növelte az arany iránti keresletet, valamint a hurrikánszezon dollárgyengítő hatása is megjelent a drágulásban.

Az arany egyébként, mint klasszikus menekülőeszköz, a legtöbb geopolitikai konfliktusra drágulással reagál. A szeptemberi éves csúcsról kisebb emelkedéseket leszámítva három hónapon át 1248 dollárig csorgott le a kurzus, amely viszont év végén magára talált, és az 1300 dolláros szint fölé emelkedett. Tegnap délben 0,3 százalékos napon belüli csökkenés után 1314,3 dolláron állt a jegyzés, ez az év első napjaiban 0,4 százalékos drágulásnak felel meg.

Hírdetés

Idén is a dollár árfolyama és a piacon elérhető reálkamatok lesznek nagy hatással az arany árára. „A nemesfém iránti érdeklődést továbbra is támogatják az alacsony hozamok, még akkor is, ha újabb kamatemelések lesznek az Egyesült Államokban. Így az arany jegyzésára tovább emelkedhet” – mondta Eugen Weinberg a Handelsblattnak. A Commerzbank elemzőjének prognózisa egyébként rendkívül óvatos, 2018 végére 1350 dolláros unciánkénti árat vár. Felhívta a figyelmet azokra a politikai bizonytalanságokra, amelyek hatással lehetnek a nemesfém piacára. Weinberg szerint az olasz választást, a Brexittel kapcsolatos fejleményeket, a közel-keleti, az észak-koreai, a szaúd-arábiai és az iráni helyzetet érdemes figyelemmel kísérniük a befektetőknek.

Nem minden elemző ennyire óvatos a kilátásokkal kapcsolatban. „Részben az arany éve lehet 2018, a piac túlreagálta a kamatemelés kockázatát, ami folyamatos tartást adott az árfolyamnak. Emellett a kriptodevizák szárnyalása is az arany ellen hatott. Mindkettő funkciója az, hogy a jegybankoktól független értéktároló és csereeszköz legyen. Az arany pedig együtt mozog más nyersanyagokkal is, legalábbis az elmúlt évtizedben ez volt a tapasztalat. Az olaj, a réz, a vasérc és a kőszén piacának hangulata az aranyra is hat” – hívta fel a figyelmet Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. árupiaci elemzője.

A kriptopiac túlzott optimizmusa és a geopolitikai feszültségek jó eséllyel az aranyat is emelkedő pályára küldhetik idén. Utóbbiakkal kapcsolatban fontos, hogy harminc éve tavaly volt a legnagyobb a fegyvereladás mértéke a világban. „Látszik, hogy jó pár aranytermelő országban pattanásig feszült a politikai helyzet, miközben az Egyesült Államok látványosan visszafogta globális rendteremtői ambícióit. Így 2018-ban több helyi háború is kirobbanhat. A nyersanyag iránti vásárlási kedv erősödése miatt az arany egyre nagyobb arányban kerülhet a befektetők portfóliójába. Erre lesz is pénz, hiszen a jegybankok nem rohannak, hogy lekapcsolják a likviditást, és az amerikai adóreform révén a legmódosabb rétegnél hagyott milliárdok is élénkíthetik a keresletet. Ázsiából szintén ömölhet a pénz erre a piacra, főleg azért, mert a helyi pénzemberek továbbra sem bíznak a kínai államban. Így minden adva van egy jókora árrobbanáshoz az arany piacán” – véli Pletser Tamás.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »