A lakossági fogyasztás mentette meg a gazdaságot

A lakossági fogyasztás mentette meg a gazdaságot

A szlovák gazdaság 3,1%-kal nőtt az idei első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, a teljesítménye így visszatért a járvány előtti szintre – derül ki a Statisztikai Hivatal legfrissebb felméréséből. Mire számíthatunk az elkövetkező hónapokban?

„A külföldi kereslet ugyan csökkent, a világjárvány fokozatos lecsengésével párhuzamosan azonban a belföldi kereslet – elsősorban a háztartások növekvő fogyasztásának köszönhetően – tovább bővült, ami biztosította a 3 százalékot meghaladó gazdasági növekedést. A jó hír, hogy a gazdaság tíz ágazatából hétnek sikerült növelnie a teljesítményét az előző évhez képest” – mondta el lapunknak Jana Morháčová, a Statisztikai Hivatal szóvivője, aki szerint Szlovákiának ezzel sikerült visszatornásznia magát a világjárvány előtti szintre.

Hírdetés

A gazdaság második legjelentősebb szegmense – a belföldi kereskedelem, beleértve a szállítást, raktározást, valamint a szálláshely- és vendéglátóipari szolgáltatásokat – éves szinten erőteljes, 15 százalékos növekedést ért el, több mint 8%-kal haladva meg a világjárvány előtti szintet. Az ipar, amely a szlovák gazdaság legjelentősebb ágazata, 2022 első negyedévében ugyanakkor csupán mérsékelt, 0,8%-os éves növekedését könyvelhetett el. A teljesítménye így még mindig csaknem 5 százalékkal marad el a világjárvány előttitől. A legnagyobb visszaesést a gépjárműgyártásban regisztrálták.

„A bruttó hazai termék (GDP) éves szinten 3,1%-os növekedése erősebb volt a vártnál, ami a háztartások nagyobb fogyasztásának köszönhető, amit a kiskereskedelmi forgalom növekedéséről szóló adatok is megerősítenek” – nyilatkozta Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője. Szerinte az ukrajnai háború okozta bizonytalanság miatt az idei évre jóval nehezebb megjósolni a szlovák gazdaság várható növekedési ütemét. „Ami biztos, hogy a várva várt gyors, járvány utáni fellendülés egy időre elmarad. Várakozásaink szerint a szlovák gazdaságot a második negyedévben éri a legnagyobb csapás, amikor az ukrajnai katonai konfliktus hatása miatt csökkenhet a gazdasági aktivitás. Az uniós gazdasági szankciók, az energia- és élelmiszerárak látványos növekedése várhatóan a háztartások fogyasztásán is meglátszik. Szlovákia azonban hozzájut az uniós helyreállítási alapból származó forrásokhoz, így még a növekvő bizonytalanság és a fennálló problémák ellenére is azzal számolunk, hogy a szlovák gazdaság idén 2%-os éves növekedést érhet el” – állítja Horňák.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »