A kukorica vegyszeres gyomirtása

Ezúttal a kukorica vegyszeres gyomirtásáról szólnék, mivel évről évre egyre több probléma merül fel ezzel kapcsolatban. A gyakorlatban a kukorica vetés utáni vegyszeres gyomirtása (a növény 3-5, 6-8 leveles állapotában) sokszor nehézséget okoz a termelőknek. A probléma, hogy nem időben végezzük el a védekezési munkálatokat és nem megfelelő gyomirtókat használunk, vagyis nem szakszerűen végezzük el a gyomirtást. Ezért az alábbi útmutatókat szeretném adni.

Legelőször is: a vegyszeres gyomirtást akkor kell elvégezni, amikor az adott parcellán megjelennek a leggyakoribb gyomok. Idén a kukorica 3-5 leveles állapotában már megjelentek a gyomok, ezért sürgősen el kell végezni a vegyszeres gyomirtást (nem a legdrágább gyomirtókkal; pl. „Trivium” – 50-60 g/ha).

A vegyszerek csak a kikelt gyomok ellen hatásosak. Kb. 10-15 nap múlva (a második hullám idején, pl. a muharfélék és a parlagfű) ismételten permetezést hajtunk végre (pl. „Master-Power”, „Apriotti”, „Laudis”). A felsortolt gyomirtókat a kukorica 6-8 leveles állapotáig használhatjuk. Csak így tarthatjuk tisztán a tábláinkat.

Azokon a táblákon, ahol a kukorica monokultúraként nő, ott egyszeri gyomirtás is lehetséges.

Hírdetés

Megjegyzés: amikor a kelés után bármilyen kultúrán gyomirtást végzünk, feltétlenül használjunk stresszoldó szereket, pl. az „Amalgelol”-t, ami lényegében növekedésserkentő és termésnövelő tulajdonságokkal rendelkezik.

P.S. Az őszi búzán tömegesen megjelent a sárga rozsda és más gombabetegség is, mint pl. a lisztharmat, ami lényeges (20-30 %) terméskiesést okozhat. Ellenük végezzünk gombaölőszerekkel.

Várom továbbra is kérdéseiket és szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469.

Novák Andrásszaktanácsadó


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »