A közösséget erősítő tojásfa Ipolyságon

A közösséget erősítő tojásfa Ipolyságon

Az Ipoly-parttól nem messze, a katolikus templom szomszédságában a Bentlakásos Összevont Iskola előtt tojásfa díszíti a kis teret. Az Ipolyságon újdonságként első alkalommal feldíszített tojásfa a közösségformálás szimbóluma lett a városban.

A nagyböjt kezdetén Kázmér Zsófia, az intézmény munkatársa hirdette meg a tojásfa készítésére szóló felhívást, várva a feldíszítésre szánt kis adományokat.

– nyilatkozta a Felvidék.ma megkeresésre Kázmér Zsófia.

Mint hozzátette: a felhívás meghirdetése után sorra jelentkeztek az adományozók. A helyi tanintézmények mindegyike bekapcsolódott a kezdeményezésbe. Osztályonként érkeztek a diákok a kis díszeikkel. Emellett a környező települések óvodáiból és alapiskoláiból is érkeztek tojások.

Természetesen magánadományozókból is bőven akadt. Mint az ötletgazda elmondta: nem volt megszabva a dísz alapanyaga, így számos fajtájú tojás és húsvéti dísz érkezett be.

Az óvodások és az alapiskolások maguk készítette alkotásokkal érkeztek. Mások igazi kézműves csodákat adományoztak a nemes célra. Hímes tojások mellett horgolt, gravírozott és faalapú faragott tojások is bekerültek a kollekcióba.

Hamar kiderült, hogy a kiszemelt fa kevésnek bizonyult, így az iskola főbejárata előtti kis sziklakert további fái is húsvéti díszítést kaptak.

Minden egyes adományozó köszönőlevelet kapott. Az oktatási intézményekből kis csapatok érkeztek. Sokszor közösen rakták fel a díszeket a fára, mindezt fotókon örökítve meg.

Hírdetés

A kezdeményezést sokan támogatták és rengeteg pozitív visszajelzés érkezett a projekt koordinátoraihoz.

– fogalmazott Kázmér Zsófia.

Mivel az iskola a Nagykürtös felé vezető főút mentén áll, így a tojásfát a városon áthaladó járművek vezetői is láthatják. Mindamellett az iskolával szemközti szociális otthon lakói is naponta megcsodálhatják az egyre színesedő tojásfát.

Szám szerint már nem követhető az adományba kapott díszek mennyisége. Több száz tojás és dísz érkezett az elmúlt hetekben – teszi hozzá. Még a húsvét előtti napokban is csoportosan érkeztek a díszek.

Az ötletet többen felkarolták és a kezdeményezés példaként is szolgált. Egyes helyi tanintézmények is díszítettek a maguk számára tojásfát. Emellett családi házaknál is megjelent a tojásfa.

A jövőbeli tervekkel kapcsolatban Kázmér Zsófia elmondta: mindenképpen szeretnék a további húsvéti időszakokban folytatni.

– magyarázta.

A következő évben esetleg kiterjesztik a város további fáira is. Akár a központban lévő növényzet is húsvéti köntöst kaphat a közeljövőben. Az iskola előtti fa biztosan megszépül a következő nagyböjti időszakban.

A tojásfa húsvét utánig látható a Bentlakásos Összevont Iskola előtti sziklakertben.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »