A közös felelősség csodája – Búcsúi szentmise Kecskemét-Műkertvárosban

A közös felelősség csodája – Búcsúi szentmise Kecskemét-Műkertvárosban

Október 6-án, vasárnap – Szent Ferenc október 4-i liturgikus emléknapja alkalmából – a kecskemét-műkertvárosi Assisi Szent Ferenc-kápolnában mutatott be búcsúi szentmisét Tóth Tamás, a Magyar Püspöki Konferencia (MKPK) titkára.

Finta József általános érseki helynök, a kecskeméti főplébánia plébánosa és Péntek Zsolt, a kápolna lelkésze köszöntötték a kecskeméti születésű Tóth Tamás atyát.

Az MKPK titkára így kezdte szentbeszédét: „Az oltártérben látható kereszt is emlékeztet bennünket rá, hogy húsz évvel ezelőtt a kecskemétiekben megmozdult a gondolat, hogy itt, Műkertvárosban legyen egy kápolna.”

Bábel Balázs érsek rögtön a kezdeményezés élére állt, így megvalósulhatott az elképzelés, és 2007. szeptember 30-án felszentelhette a kápolnát. „Magától értetődő volt a helyiek számára, hogy a Vadaskert mellett ki másnak is szentelhetnék ezt a kápolnát, mint Assisi Szent Ferencnek. Az ő természet iránti vonzalma, tanítása, természetközelisége mindannyiunk számára példa” – fogalmazott prédikációjában az MKPK titkára.

A Kecskeméti Vadaskert területén elhelyezkedő mediterrán hangulatú építményt Borbély Lajos Koós Károly-díjas építész tervezte. Az eredeti elképzelést Fekete László építtető – aki akkor a Vadaskert kuratóriumának elnöke volt – egyeztette Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsekkel.

A főpásztor kéréseire Fekete László így emlékszik vissza: „legyen »olaszos« stílusú, rövid toronnyal; legyen benne görbület, és a nyílászárók »templomos kivitelben« készüljenek el.”

„Kecskemét Műkertváros városrészében nem volt templom. A hetente imádkozni összegyűlő asszonyoknak a Művésztelepen – amelynek 1975-től 33 évig voltam a vezetője – biztosítottam helyet, hogy legyen hol imádkozniuk. Ők kértek meg, hogy építsek nekik templomot” – mondta Fekete László építtető. Létrehozták a kecskeméti Assisi Szent Ferenc Kápolnát Építő Egyesületet, és a 2004-es alapkőletétel után elkezdődhettek az építési munkálatok – ismertette.

Az ólombetétes üvegablakokat a Kecskeméten élő Holtság Károly ólomüvegmester tervezte és készítette. Szent Ferenc Virágoskert című írásából ismerjük a történetet, amikor jó útratéríti a gubbiói farkast. Ezt jeleníti meg a bejárat feletti ablak.

Az oldalablakokon pedig a szentek képmásai helyett állatábrázolások láthatóak.

Hírdetés

„A kápolna üvegablakai, a képek a falakon, vagy ha kitekintünk az ajtón, minden arra emlékeztet bennünket, hogy mi is részei vagyunk a minket körülvevő világnak és felelősek vagyunk érte; külön-külön is, és együtt is – hangsúlyozta szentbeszédében Tóth Tamás. – Ahogy az ember nézi a teremtett világ szépségeit, vagy sétál itt a parkban, óhatatlanul is közel kerül ahhoz, hogy megértse, mit jelent az, hogy mi, emberek egy nagy egész részei vagyunk, Isten teremtett világának a részei.”

Szent Ferencet tisztelve, „az ő példáján felbuzdulva mi is a teremtett világban Isten szépségét akarjuk csodálni. Arra vagyunk hivatva, hogy őrizzük ezt a szépséget, amelynek mi is részei vagyunk. Ferenc pápa Laudato si’ (Áldott légy) kezdetű enciklikájában is Szent Ferenc szavaival arra akar bennünket hívni, hogy

Minél városiasabb az ember, minél inkább egy mesterséges munkarend szerint él, természetesnek véve az áramot, a meleg vizet, a hűtési-fűtési lehetőségeket, annál inkább hajlamos arra, hogy elfeledkezzen arról, hogy a természettel együtt kell lélegeznie. „Felelősek vagyunk a ránk bízott világért, és ezt komolyan kell vennünk, gondját kell viselnünk, figyelnünk kell rá, úgy, ahogyan ezt Assisi Szent Ferenc is tette.”

A beltéri kerámiastációkat – amelyek megrendelésre készültek egy dunántúli faluba, de végül adományként kerültek ide – Magyar Márta keramikus iparművész készítette Budapesten.

A kertben, a kápolnát szinte körülölelő 14 stációból álló keresztút – amelyet 2014-ben szenteltek fel – a kecskeméti Lőrincz László képzőművész alkotása.

Az évfordulóra, Kalán Józsefnének és családja adományának köszönhetően, elkészült a tizenötödik állomás is, amelyet Tóth Tamás a szentmise után megáldott.

„Köztudott, hogy a kápolna közadakozásból készült el. Mindenki beletette a magáét, erejéhez mérten azt, amit jó szívvel adni tudott: pénzt, munkát, alapanyagot. Ha most körülnézünk, ez a kápolna már majdnem húsz éve kész van, és Isten dicsőségét hirdeti. A szentmiseáldozat bemutatásának a helye. Minden vasárnap délután összegyűlünk, és együtt áldjuk az Urat. Ez a csoda a közadakozásnak, a közös felelősségnek a csodája; épp az, amire Szent Ferenc is tanított bennünket.

– zárta szentbeszédét Tóth Tamás, az MKPK titkára.

Fotó: Lambert Attila

Ujváry-Radics Gabriella/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »