A közegészségügyi hivatal visszautasítja a törvénysértés vádját

A közegészségügyi hivatal visszautasítja a törvénysértés vádját

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) visszautasítja, hogy törvénysértő rendeleteket adott volna ki, ahogy azt Maroš Žilinka főügyész állítja. A Főügyészség által emelt panaszok a hivatal szerint az ügyészség jogi álláspontját tükrözik, de semmiképpen sem végleges határozatok. Ezt pénteken közölte Daša Račková, az ÚVZ szóvivője.

– közölte Ján Mikas tiszti főorvos.

A hivatal közleménye szerint a főügyészség panaszbeadványa egy olyan paragrafus analízisére épül, amely soha nem képezte a rendeletek alapját, ugyanakkor figyelmen kívül hagyja azokat a paragrafusokat, amelyeket ténylegesen felhasználtak a rendeletek készítésekor.

Hírdetés

Fennállt volna a legfőbb állami szervek, az állam, valamint a nemzetközi személy- és áruforgalom lebénulásának veszélye is a pandémiaválság idején. Néhány szlovák állampolgár számára problémát jelentett volna az is, hogy nem tud sürgős orvosi ellátáshoz jutni külföldön, vagy nem tud időben ideutazni az őt kezelő külföldi orvos. A kivételek nélkül egyeseknek, főleg a magányosan élő időseknek az élelmiszerek beszerzése is gondot okozott volna.

A másik törvénysértő határozatot a főügyész szerint 2021. január 10-én adta ki az ÚVZ. Ez a Szlovákiába érkezők karanténkötelezetsségeit szabályozza. Žilinka úgy véli, a hivatalnak nem volt felhatalmazása arra, hogy módosítsa a karantén alóli kivételeket, illetve a különleges jogállású személyekre vonatkozó kivételeket.

– állapította meg.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »