"A kormánynak a multik a valódi szövetségeseik"

Azt hittem, hogy a magyar parlamentben egy ellenzéki képviselő még elmondhatja szabadon azt, amit gondol egy kérdésről

– sérelmezte Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke napirend előtti felszólalásában hétfőn a Parlamentben, miután az országgyűlés alelnöke közbevágott és kérte, hogy csak a témájáról beszéljen. 

Az országgyűlési képviselő egyébként azzal kezdte, hogy most a vakcina kérdéskörében nem szólna, mert arról már minden lényeges elhangzott. A kormányzattal kapcsolatban megjegyezte, hogy „kétkulacsos politikát” folytatnak és nem vállalják a felelősséget, hanem szétterítik azt.  Hozzáfűzte, hogy szerinte „szánalmas halálkampányt” folytat és a halálozások statisztikai adataival „kíván versenyezni” az előtte felszólalókra reagáló államtitkár is. Ekkor vágott közbe az országgyűlés alelnöke, majd a jobbikos képviselő gondolatmenetét azzal folytatta, hogy szerinte a kormánypárti politikusok „gyenge emberek”, akik a felelősséget elhárítják magukról.

Z. Kárpát felidézte, hogy már 2010 előtt is kritizálták az akkori balliberális kormányt, amiért a multinacionális nagyvállalatokat egyoldalúan, aránytalanul támogatták, akár 4,5 millió forint értékben munkahelyenként. Ám a kétharmaddal felhatalmazott

Fidesz-KDNP – mint a politikus fogalmazott – „vegytiszta neoliberális fordulatot vett” és már átlagosan 9,5 millióval támogattak egy multicégbeli munkahelyet,

Hírdetés

rálicitálva elődeik gazdaságpolitikájára. Ezzel szemben a magyar mikro-, kis- és közepes vállalkozások támogatására tavaly nagy volumenű forrás állt volna rendelkezése, azaz mintegy 1000 milliárd forint, ami nem történt meg. A magyar cégeket illetően azt is nehezményezte, hogy számukra legfeljebb csak „hitel jut és egy mikroszkopikus munkabér-támogatási rendszer” érhető el – tette hozzá Z. Kárpát. 

Végül elmondta azt is, a kormánynak a multik a valódi szövetségeseik, míg a a dolgozók kétharmadát foglalkoztató magyar cégek vajmi kevés támogatásban részesülnek. Megjegyezte, hogy számukra a kaszinók is fontosabbak, mint a válságban lévő magyar munkahelyek védelme, melyek ezreit lehetett volna megmenteni – állítja.

Az ellenzéki politikus szerint a kormányzó pártok „bolsevik-típusú hazugsággyárat üzemeltetnek”, ugyanakkor „saját buborékukból” sem látnak ki. Z. Kárpát úgy véli, ilyen gyenge válságkezelés kevés volt Európában, noha lett volna rá forrás, s úgy látja, munkaalapú társadalomhoz nem „horror gyenge forint” és nem ilyen bérszínvonal kellene, hogy tartozzon. Majd azzal zárva szavait:

rendet fogunk rakni önök után.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »