A kölni magyar lelkészség is készül az eucharisztikus világkongresszusra

A kölni magyar lelkészség is készül az eucharisztikus világkongresszusra

A Rajna-menti és Ruhr-vidéki magyar katolikus közösségek Lukács József plébános vezetésével csatlakoztak az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való készülethez. A kölni magyar lelkészség három németországi egyházmegyében biztosítja a magyar nyelvű szentmiséket.

Lukács József a Rajna-menti és Ruhr-vidéki magyar katolikusok lelkipásztora, aki Észak-Rajna-Vesztfália tartományban három egyházmegye (Köln, Essen, Aachen) nyolc városának (Bergisch-Gladbach, Bonn, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Herzogenrath, Köln és Wuppertal) kilenc templomában misézik magyar nyelven, illetve kéthavonta a luxemburgi magyar hívek lelkigondozásába is besegít. Ha a járványhelyzet megengedi, egyetlen hónap alatt akkora területet utazik be, mint Magyarország egyharmada. Az ötvenkettedik életéve felé közeledő plébános Erdélyben, Gyergyószentmiklóson született. Gyulafehérváron és Bécsben tanult, 1993-as pappá szentelése óta Németországban szolgál.

A szentmiséken minden alkalommal elhangzik az ima a kongresszusért, illetve a világméretű szentségimádásokba is rendszeresen bekapcsolódnak, mondja Lukács József, hozzátéve, hogy 2019 szeptemberében elindították a szentségimádás iskoláját is, ami azonban a vírusjárvány miatt félbeszakadt. A karantén ideje alatt online módon tartották meg a sorozat esedékes részét, de várják a lehetőséget, hogy az eredeti tervek szerint folytathassák. Az általuk látogatott templomokban mindenhol elérhető a NEK-kel kapcsolatos német tájékoztató anyag és az imakártya, ismeretségi körükben pedig  több német anyanyelvű idős személy is lelkes apostola a NEK ügyének: terjesztik a német nyelvű imát és az információs anyagokat, olykor fordítással is besegítenek.

Gyökereihez visszatérve Gyulafehérvár egykori püspökének, Jakab Antalnak Oltáriszentséggel kapcsolatos szavait, gondolatait Lukács József gyakran idézi a készület ideje alatt, mintegy vezérfonalul adva azokat a rá bízott hívek lelki előkészületéhez.

– mondta Jakab Antal néhai püspök 1987. július 6-án Gyulafehérváron, akihez a Németország nyugati részén élő magyar közösség lelkipásztorát személyes élmények is fűzik.

Hírdetés

– fogalmazott egykor a főpásztor.

Az erdélyi püspökség egykori főpásztorának további kapcsolódó gondolatait az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hivatalos oldalán idézik.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Forrás: NEK

Fotó: Varga Gabriella és a Jakab Antal Keresztény Kör archívuma

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »