A koalíciós pártok képviselőivel ebédel csütörtökön Pellegrini államfő

A koalíciós pártok képviselőivel ebédel csütörtökön Pellegrini államfő

Peter Pellegrini államfő csütörtökön (szeptember 12.) a koalíciós pártok képviselőivel ebédel. A TASR-t az Elnöki Iroda kommunikációs osztálya tájékoztatta.

Az államfő augusztusban jelentette ki, hogy az aktuális témák kapcsán Robert Fico (Smer-SD) kormányfővel, a miniszterekkel és a politikai pártok elnökeivel is találkozik – az ellenzéki pártok képviselőit is beleértve.

A kormánykoalíción belül nőtt a feszültség, mióta Peter Pellegrini államfővé való megválasztása után lemondott a Hlas-SD elnöki posztjáról, valamint addigi házelnöki pozíciójáról. Andrej Danko logikája szerint – melyet a nyilvánosság előtt Robert Fico is támogat – a három legfőbb közjogi méltóságnak a három koalíciós párt egy-egy képviselőjének kellene lennie. Eszerint ha a kormányfőt a Smer-SD, az államfőt pedig a Hlas-SD adja, akkor a házelnöki posztra az SNS-nek kellene jelöltet ültetnie az egyensúly megtartása miatt. A Hlas-SD a koalíciós szerződésre hivatkozva elutasítja az SNS igényét, szerintük az államfőválasztás nem volt része az alkunak, így a házelnöki szék sem lehet alku tárgya.

Hírdetés

A legutolsó nyilvános verzió szerint, melyet maga Robert Fico kormányfő vázolt hétvégén, vagy Andrej Danko lesz a házelnök, vagy Peter Žiga házelnök-helyettes látja el továbbra is a házelnöki feladatokat.

Raši szerint egyelőre nulla az esélye, hogy Danko házelnök lesz

teraz.sk, Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »