A Kísértetek bemutatójára készül a Komáromi Jókai Színház

A Kísértetek bemutatójára készül a Komáromi Jókai Színház

Újabb bemutatóra készül a Komáromi Jókai Színház, ahol 2022. március 18-án 19 órai kezdettel Henrik Ibsen Kísértetek című színdarabja lesz látható.

Az előadás rendezője Lukáš Brutovský. A színház Premier bérlettel rendelkező nézőit március 18-án 19 órai kezdettel, Jókai bérletes nézőit március 19-én 19 órai kezdettel, Lehár bérletes nézőit március 20-án 15 órai kezdettel, Madách bérletes nézőit március 25-én 19 órai kezdettel, Csokonai bérletes nézőit március 26-án 19 órai kezdettel, Mikszáth bérletes nézőit március 27-én 17 órai kezdettel várják.

A Kísértetek középpontjában egy középkorú nő, Alvingné áll, aki egész életében férje bűneit titkolta és próbálta ellensúlyozni a közösségben. A férfi halála után azonban minden hazugság felszínre tör, és nem marad többé következmények nélkül. A Nóra és a Hedda Gabler után Ibsen harmadik nagy női drámája a Kísértetek, mely az 1881-es bemutató idején példátlan botrányok sorozatát kavarta.

Alving kapitány gazdag özvegye férje halálának tizedik évfordulójára árvaházat építtet az elhunyt emlékére. A megnyitó ünnepségre hazavárja rég nem látott fiát, aki festőként Párizsban él. De lehet-e bármit örömmel ünnepelni olyan világban, ahol álszentség leplez szégyenletes titkokat, kényszerű hazugságokat és elfojtott vágyakat?

Hírdetés

Ebben a darabjában a világszerte ismert drámaíró messzebb ment, mint valaha: kora társadalmának legszentebb értékeit vette célba.

Ibsen leginkább a Kísértetek című darabjában haladta meg korát, nyíltan felvállal olyan kérdéseket, mint a szifilisz, örökletesség, élettársi viszony, incesztus, szabad gondolkodás, a züllött nők és züllött férfiak azonos megítélése, a család, a szülői tekintély és a vallás megkérdőjelezése. Formai tekintetben is ez a legradikálisabban szerkesztett Ibsen-darab. Rendkívüli következetességgel lassan és kíméletlenül leplezi le a múltat: sorsdrámát alkotott egy új korban, melyben a biológia és pszichológia váltotta fel az isteneket.

Az előadás szereplői Bandor Éva, Culka Ottó, Mokos Attila, Fabó Tibor és Hostomský Fanni. Az előadás díszlettervezője Juraj Poliak, jelmeztervezője Peter Čanecký, a rendező asszisztense Balázsy László és dramaturgja Miro Dacho.

(sajtóközlemény)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »