A keresztnek minden elnyomotthoz van szava – Megújult a miskolci kálvária

A keresztnek minden elnyomotthoz van szava – Megújult a miskolci kálvária

Miskolcon, az Avas oldalában lévő kálvária régóta romos állapotban volt; most egy család nagylelkű adományának köszönhetően újulhatott meg. Szeptember 14-én, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén adták át a megújult kálváriát szentmise keretében, amit a felújítást finanszírozó Piukovics család egyik tagja, az újmisés Piukovics Dániel mutatott be.

A miskolc-mindszenti (Szent Péter és Szent Pál apostolokról elnevezett) plébánia hosszú idő óta szerette volna rendbe hozatni a kálváriát, amihez viszont jelentős anyagi források kellettek. A miskolci kötődésű, de Budapesten élő Piukovics család jóvoltából kapott lendületet a projekt, az ő jelentős anyagi hozzájárulásuk révén idén befejeződhetett a stációk restaurálása.

Piukovics Dániel szentbeszédében arról szólt, nem egy kivégzőeszközt ünneplünk, hanem azt a Jézus Krisztust, aki rajta függött a kereszten, és akinek a halála életet adott a számunkra. A kivégzőeszköz a gyalázat eszköze, mégis az Isten dicsőségének az eszközévé lett.

A kereszt határtalan reményt ad a bukott világnak.

Hírdetés

Ezért van a világnak szüksége a keresztre – mutatott rá a szónok. – A kereszt nem egy egyszerű szimbólum, nem egy társadalmon belüli csoportosulás jelvénye. A kereszt a reményről szól, a szeretetről és az erőszak nélküliség győzelméről az elnyomás felett.

A mi Istenünk olyan Isten, aki törődik velünk. És amikor a keresztre feltekintünk, akkor nem egy erőszakos halált ünneplünk, hanem a szeretetnek ezt az isteni maximumát. Azt, hogy az Isten értékel engem olyan nagyra, hogy a szenvedést, a fizikai megsemmisülést se félje értem – mondta beszédében Piukovics Dániel.

A miskolci kálvária ünnepélyes megáldása a tervek szerint 2025 tavaszán lesz.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »