A járvány második éve (Visszapillantó / 5.)

A járvány második éve (Visszapillantó / 5.)

Folytatjuk az elmúlt esztendő néhány fontos, lapunkban is megjelent gazdasági vonatkozású eseményének felele­venítését.

SZEPTEMBER Mérleg. A háromszéki kereskedelmi kamara 2020. évi gazdasági eredményeket összesítő adatai szerint a megyében bejegyzett vállalkozások mind üzleti forgalom, mind pedig nyereség tekintetében növekedést értek el az egy évvel korábbiakhoz képest, ugyanakkor a munkavállalók száma csökkent. A forgalom 1,69 százalékkal, a bruttó nyereség pedig majdnem 9 százalékkal nőtt. 2019-ben a cégek összforgalma 6 867 297 527 lej volt, 2020-ban ez 6 983 561 526 lejre emelkedett. Az itt bejegyzett vállalkozások bruttó nyeresége 563 366 367 lejről 613 801 712 lejre nőtt, a növekedés tehát 50 435 345 lej. A foglalkoztatott munkavállalók száma viszont majdnem 1500 fővel csökkent, ha 2019-ben 27 487-en dolgoztak az itt bejegyzett vállalkozásoknál, tavaly az alkalmazottak száma már csak 26 018 volt – ez mintegy 5,34 százalékos visszaesést jelent.

Több lábon. a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdászaival együtt a felső-háromszéki Szászfaluba látogattunk, így bemutathattuk a Kovács házaspár gazdaságát, amelyre valóban illik a „több lábon álló” jelző. Csemegekukoricát, zöldséget termesztenek, gyümölcsöt dolgoznak fel, a farmon vannak állatok, és további terveket is szőnek.

Energiabiztonság. A nemzetközi porondon ismét port kavart a Gazprom orosz gáz­ipari vállalat bejelentése, miszerint a még épülő Északi Áramlat 2. gázvezeték a várakozások szerint már 2021-ben 5,6 millió köbméter gázt szállíthat Németországba. Ez ugyanis azt jelenti, hogy az orosz gáz Ukrajna megkerülésével közvetlenül szállítható az unióba, vagyis veszélybe kerülhet a 2024-ig érvényes orosz–ukrán megállapodás, Ukrajna pedig évi mintegy hárommilliárd dolláros tranzitdíjtól esik el. Az ügyben a diplomáciai csatározások is szerepet játszottak, és addig nem tapasztalt energiaár-robbanás is bekövetkezett.

Az árrobbanás következményei. A hazai kis- és középvállalkozások 98 százalékát érintette kedvezőtlenül a nyersanyag- és energiadrágulás – derült ki a romániai kkv-k országos tanácsának felméréséből. A megkérdezettek 73 százalékának 10–30 százalékkal nőttek a költségei, 18 százalékának több mint harmadával.

Biztosítócsőd. A pénzügyi felügyelet bevonta a működési engedélyét a legnagyobb biztosítótársaságnak. A City Insurance csődje miatt a biztosítási árak is megugrottak.

Hírdetés

Cégek toplistája. A világjárvány közepette a háromszéki gazdaság a legkülönlegesebb gazdasági évet zárta tavaly – emelte ki Édler András György kamaraelnök a cégek toplistáján szereplők hagyományos díjazásán, ahol több száz vállalkozás kapott elismerést. Ugyanakkor azt is megállapította, hogy a rendkívüli helyzetre rendkívül gyorsan reagáltak a cégek.  

OKTÓBER

Elszabadult energiaárak. Október eleje világszerte az energiahordozók árának régóta nem látott emelkedéséről szólt. Elsősorban a földgáz ára ugrott az egekbe – a tőzsdén elérte a tavalyi ár tízszeresét is –, de a többi energiahordozó ára is jelentősen emelkedett. Összeállításban foglaltuk össze a kialakult helyzetet, na meg az ide vezető, sokszor ellentmondásos okokat, a fogyasztók védelmét szolgáló intézkedéseket.

Digitalizáció. A Sapientia egyetem két diákja által végzett kutatás eredménye arra mutatott rá, hogy a székelyföldi vállalkozói szféra meglehetősen ellentmondásosan viszonyul a digitalizáció lehetőségeihez. A felmérés egyes elemeiről, de vállalkozói kultúránk sajátosságairól is beszélgettünk Bodosi Imrével, a Hamor Soft vezetőjével.

Kormányválság. Az elhúzódó kormányválság miatt a gazdaságpolitikai döntések is késtek, így a következő évi költségvetés előkészítése el sem kezdődhetett.

Globális szabályozások. A G20 országcsoport vezetői támogatják a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD) a 15 százalékos globális minimumadóra vonatkozó megállapodását. A tagállamok vezetői által elfogadott tervezet értelmében a csoport vezetői felszólítják mindazokat az országokat és joghatóságokat, amelyek együttműködnek az OECD 15 pontból álló, adóalap-erózió és nyereségátcsoportosítás (Base Erosion and Profit Shifting, röviden BEPS) elleni akciótervének végrehajtásában, hogy mielőbb dolgozzák ki a modell szabályait és a többoldalú eszközöket, ahogyan az a részletes végrehajtási tervben szerepel, hogy az új szabályozás globális szinten 2023-ban életbe léphessen. Mindezt a G20-ak csúcstalálkozóján döntötték el.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »