A japán cég szerint már tíz éve nem gyártják a Libanonban felrobbant(ott) adóvevőket

A japán cég szerint már tíz éve nem gyártják a Libanonban felrobbant(ott) adóvevőket

A vezeték nélküli kommunikációs termékeket gyártó japán Icom cég közölte csütörtökön, hogy már mintegy tíz éve nem gyártják azt a típusú adóvevőt, amelyből szerdán több száz felrobbant Libanon több pontján.

Today in Lebanon, exploding transceivers/walkie-talkies like (ICOM) V82/IC-U82. pic.twitter.com/EKpQEznNqV

— Lukasz Olejnik (@lukOlejnik) September 18, 2024

"Az IC-V82 adóvevő készüléket vállalatunk 2004 és 2014 októbere között gyártotta és forgalmazta, egyebek mellett a Közel-Keletre is. Nagyjából tíz éve leállítottuk a gyártását, és azóta ezekből a készülékekből nem szállítottunk" – állítja az Icom közleményében, amellyel a The New York Times című amerikai lapban és az izraeli sajtóban megjelent információkra reagált.

🚨 A member of Hezbollah’s elite Radwan Unit was spotted with an IC-V82/IC-U82 handheld VHF transceiver two-way radio, made by Japan’s Icom Inc. in July 2022. (Pic-3)

A Mercedes car caught fire today in Lebanon after a radio device explosion. https://t.co/Oug2P45Btt pic.twitter.com/35L8M1wz91

— BigBreakingWire (@BigBreakingWire) September 18, 2024

A japán vállalat hozzátette: az IC-V82 működéséhez szükséges akkumulátorokat sem gyártják már. Továbbá a termék eredetiségét igazoló hologramos pecsétet sem tudták azonosítani a felrobbant készülékeken, így tehát nem lehet kijelenteni azt, hogy a szóban forgó adóvevőket az Icom értékesítette volna. Hozzátették azt is, hogy a vállalat termékeit külföldi piacokra kizárólag megbízható forgalmazó cégeken keresztül juttatják el.

#Lebanon / #Palestine / #Israel 🇱🇧🇵🇸🇮🇱: It has been reported for the second time that the devices used by #Hezbollah were detonated.

This time, seemingly #Japan-made 🇯🇵 ICOM IC-V82 VHF FM Transceivers were detonated.
Possibly small explosives were planted before delivery. pic.twitter.com/qdtFXSz9Dr

Hírdetés

— War Noir (@war_noir) September 18, 2024

A közleményben kifejtették: termékeiket Vakajama prefektúrában állítják elő szigorú gyártási előírásoknak megfelelően, a folyamat során kizárólag a vállalat által jóváhagyott alkatrészeket használják.

Japanese firm Icom says it stopped producing IC-V82 two-way radios 10 years ago. The radios were among devices that exploded in parts of Lebanon on Sept 19 pic.twitter.com/Bznb2hGmVj

— TRT World Now (@TRTWorldNow) September 19, 2024

A libanoni egészségügyi minisztérium legutóbbi tájékoztatása szerint szerdán 20 ember halálát okozták a felrobbant walkie-talkie-k, és több mint 450 ember sebesült meg. Az adóvevő készülékek Libanon déli és keleti részének különböző pontjain és Bejrút déli peremkerületeiben robbantak fel.

Japanese firm Icom announces it stopped producing and exporting walkie-talkies linked to Lebanon explosions

• Production of batteries for IC-V82 model also discontinued, with no confirmation if product involved counterfeit

• Icom stresses all radios made in Japan under… pic.twitter.com/8Zpht5Glu8

— Anadolu English (@anadoluagency) September 19, 2024

Libanoni biztonsági források szerdán azt közölték, hogy a Hezbollah – amelynek tagjai az akció célpontjai voltak – öt hónapja szerezte be a walkie-talkie-kat, nagyjából egy időben azokkal a személyhívókkal, amelyekből kedden robbant fel több ezer darab az országban. A libanoni sajtó azt írta, Japánban gyártott ICOM V82 típusú walkie-talkie készülékekről van szó.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »