„A hívő ember leghűségesebb barátja Jézus Krisztus” – Tanévnyitó Makláron

„A hívő ember leghűségesebb barátja Jézus Krisztus” – Tanévnyitó Makláron

1986-ban nyitotta meg kapuit, majd 2021-ben a Don Bosco Nővérek Nevelési-Oktatási Intézményfenntartó szárnyai alá került a maklári Szent István Általános Iskola. Ezzel már négy intézmény tartozik az alapításának 150. évfordulóját ünneplő Segítő Szűz Mária Leányai Szerzetesközösséghez, hiszen a maklári mellett Mogyoródon, Budapesten és Tordason is működik ilyen.

Hosszú idő után újra két első osztályt tudott indítani az intézmény, így ebben a tanévben összesen 213 kisdiák veszi birtokba a tantermeket.

Az augusztus 31-én tartott tanévnyitó ünnepség szentmisével kezdődött a Szentháromság-templomban. 

Prédikációjában a főcelebráns, Ternyák Csaba egri érsek a barátság jelentőségéről beszélt. A hívő ember leghűségesebb barátja Jézus Krisztus, aki szeretetének kifejezéseként életét adta értünk. A szentmise arra emlékeztet, hogy Jézus feláldozta magát értünk, ám velünk maradt a kenyér és a bor színe alatt – mondta a főpásztor. A diákokat arra biztatta, hogy ne csak a természettudományok, sport vagy a művészetek iránt legyen bennük kíváncsiság, hanem ismerjék meg Jézust, és a Don Bosco nővérek segítségével tapasztalják meg az ő végtelen szeretetét.

A szentmisét követő tanévnyitó ünnepségen Costabile Carolina nővér amellett, hogy háláját fejezte ki a szülők bizalmáért, hogy gyermekeiket a szerzetesnővérekre bízták, arról a kihívásról is szólt, amit a katolikus iskolában végzett oktatói, nevelői munka jelent.

Köszöntőjében Egyházy Kata nővér a múlandó kincsek – tudás, siker, elismerés, gazdagság – gyűjtését szembeállította az egyetlen maradandóval: Istennel.

– hangsúlyozta. Pedagógus kollégáit arra kérte, hogy áldozatos munkájukkal, elhivatottságukkal, szeretetteljes jelenlétükkel és szakmai felkészültségükkel legyenek iránymutató példaképek a diákok számára.

Hírdetés

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár beszélt az elmúlt évek egész társadalmat érintő nehézségeiről, a járványról, háborúról és következményeiről. A nehézségek közepette talán újra középpontba kerül az Isten – mondta. – Hiszünk abban, hogy az iskola nemcsak egy száraz tudás- és ismeretátadási hely, hanem közösség, amely nevel. Az iskolának nemcsak modern módon kell a tananyagot átadnia a fiatal generáció számára, hanem hazaszeretetre is kell nevelnie. Ha ez nincs meg, akkor a diplomás fiatal valószínűleg nem azt a közösséget szolgálja majd, akitől a tudást kapta, hanem másik országba, kontinensre viszi tudását. Egy katolikus iskolában ennél többet is adnak.

– hangsúlyozta az államtitkár, majd az oktatás történelmi hátteréről szólva elmondta, hogy az államosítás előtt az intézmények kétharmada, vagyis 6506 iskola egyházi fenntartásban működött Magyarországon. A szülők és a pedagógusok igényét figyelembe véve az elmúlt években emelkedett az egyházi iskolák aránya. 10 év alatt 5,6 százalékról 10,4 százalékra nőtt az egyházi óvodák aránya, 9,4 százalékról 17,1 százalékra emelkedett az általános iskolák aranya és 10,4 százalékról 25,5 százalékra emelkedett az egyházi iskolák aránya. Így közel 1500 intézmény került egyházi fenntartásba.

Martonné Augusztin Katalin igazgatónő beszélt a nővérekkel együtt folytatott, szereteten alapuló munkáról; bemutatta az új pedagógusokat, majd a főbb gyakorlati tudnivalókat ismertette. A mindennapos testnevelésről szólva elmondta, hogy heti 1 órán néptáncot tanulnak a gyerekek, ugyanis a tervek között szerepel, hogy alapfokú művészeti iskolaként működik majd az intézmény.

A rendezvényen részt vett Jakab István, az Országgyűlés alelnöke; Ignácz Balázs, Heves megye főispánja, valamint Hanuszik Csaba polgármester.

Az ünnepségen rövid kulturális műsor keretében a diákok mutatták meg tehetségüket.

Forrás: Egri Főegyházmegye 

Fotó: Huszár Márk

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »