A helyzet nem jó, spóroló üzemmódra kapcsoltak Félen

A helyzet nem jó, spóroló üzemmódra kapcsoltak Félen

A 2021-es év költségvetéséről Fél és Réte polgármesterét kérdeztük. 

Pomichal István, Fél polgármestere az idei év költségvetéséről számolt be a ma7-nek. A 2021-es évre szóló kiegyensúlyozott költségvetést 2020. december 14-én fogadták el, ennek összege 3 426 332 euró. Fél esetében emelkedett a bevétel és a kiadás is.

A beruházások közül idén csak azokat a beruházásokat tervezik, amelyeknek már megvan a pénzügyi fedezete és a közbeszerzése. Nagyobb beruházások nincsenek tervben. A bevételek pedig a tavalyi szinten maradnak – ismertette a polgármester.

Fél már a koronavírus kitörésének kezdetétől látta, hogy a helyzet nem jó, így szinte azonnal spóroló üzemmódra kapcsoltak, ennek következtében pedig nem kellett tartalékaikhoz nyúlniuk. Emellett még sikerült 1-2 beruházást is befejeznie a falunak. Az ingatlaneladás terén tavaly nem adtak el semmilyen ingatlant.

A község ugyanakkor emelte adóit. A helyi önkormányzat minden egyes alkalommal kiértékeli az inflációt és az aktuális helyzetet, és mivel a környező falvakhoz képest Félen voltak a legalacsonyabb az adótervek, így 11%-al emelték az összes helyi adót. E téren azonban még így is a legalacsonyabbaknak mondhatóak a környező falvakhoz képest – ismertette Pomichal István.

Tavaly a szemétdíj esetében megváltoztak a szemét elhordásának és raktározásának feltételei. Ennek következtében 2020-ban a község ráfizetett a szemétgazdálkodásra, mivel évközben módosították a szemétraktározási és szemétszállítási díjakat. Így a községnek 33%-os emelést kellett végrehajtania, mindezt úgy, hogy a két évvel azelőtti költségvetésnél már 15% hiánya volt a falunak.

Félen nagyon jól beindult a szemétszeparáció, amiben a lakosok egyre inkább bekapcsolódnak. Most, hogy nem sokára kiépül a hulladékfeldolgozóhelyük, a szeparáció csaknem 100%-át fogják elindítani

Hírdetés

– magyarázta a polgármester. A lakosságnál ezzel kapcsolatban tavaly elindult az általános felvilágosító kampány, így gyakorlatilag mindent lehet a faluban szeparálni. Hogy mindez mennyire fogja befolyásolni a szemétdíjakat, azt csak jövő éven fogják megtudni. 

A hulladékgazdálkodás nagyon sok változáson ment át az elmúlt 3-4 évben. Ezzel kapcsolatban többször volt törvénymódosítás is. A polgármester bízik abban, hogy ez év végére mindent teljesíteni fognak e téren, amit a törvény előír.

– magyarázta Pomichal István.

Mi a helyzet a megszorítások (pl. fizetéscsökkentés, elbocsátásokat, vagy más korlátozások) terén? „A koronavírus hozta magával a megszorításokat” – mondta ennek kapcsán a polgármester. A helyi iskolák, óvodák, iskolakonyhák és napközik a község fennhatósága alá tartoznak. Jelenleg az alkalmazottak otthon vannak, nem dolgoznak, ezért e téren várható, hogy a községnek többletköltsége lesz.

Fél bízik abban, hogy nem sokára beindulhat az alapiskolák felső tagozatainak- és az iskolakonyhák rendes működése. Jelenleg akik nem dolgozhatnak és otthon vannak, fizetésük 80%-át kapják meg. E téren sok minden függ attól is, hogy az állam mennyire fogja tudni megtéríteni költségeiket.

A polgármester kiemelte, örülnek annak, hogy iskolájukban jónak mondható az egészségügyi helyzet. Így a helyi alapiskola alsó tagozata meg is nyílhatott. Ugyanakkor több szülő még nem adta be a gyerekét az iskolákba, és jelenleg 60 százalék a részvétel oktatási intézményeikben. Félen szerencsére a koronavírus-fertőzöttek aránya is alacsony.

A járványügyi helyzetre való tekintettel a község költségvetésében prioritása van a covid elleni védelemnek – mondta a polgármester. Kiemelvén, hogy a járvány miatt idén nem terveznek semmilyen nagyobb projektbe bekapcsolódni, mivel jelen pillanatban az egészség számukra a legfontosabb.

Réte idei költségvetésével kapcsolatban Metzner Zoltánt, Réte polgármesterét kerestük. Mint elmondta, a 2021-es évi költségvetés elfogadták, ennek össze 968 050 euró. Minden évben kiegyensúlyozott költségvetéssel dolgoznak. A bevételek és kiadások hasonlóak a tavalyi évhez. Idén nem terveznek adóemeléseket, sem bármiféle megszorításokat Rétén, ahogy ingatlaneladásokat sem. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »