A határon túli szlovákok napját ünnepelték a parlamentben

A határon túli szlovákok napját ünnepelték a parlamentben

1993 óta Cirill és Metód napján ünneplik a határon túli szlovákok napját, így volt ez tegnap a szlovák parlamentben is. A nap jelentőségét hangsúlyozta az OĽANO, a Sme Rodina és a Za ľudí, de a Hlas is. Rámutattak a kapcsolat fenntartásának fontosságára, de arra is, hogy szükséges támogatni ezeket a közösségeket, hogy megtarthassák nemzeti kultúrájukat, anyanyelvüket és hagyományaikat – írja a TASR. 

„Honfitársaink voltak azok, akik a múltban nagyban hozzájárultak a nemzeti megújuláshoz, a szlovákok és csehek első államának megalapításához, ők voltak, akik aktívan részt vettek a külföldi antifasiszta ellenállásban, és küzdöttek az önálló szlovák államiságért. És továbbra is ők azok, akik szenvedélyes kapcsolatot ápolnak szülőföldjükkel, és őseik hazájával – főként akik Szerbia, Románia és Magyarország területén, az ún. Alföldön (eredetileg a Dolná zem szerepel itt – a szerk.) élnek” – mondta el a Szlovák Nemzeti Tanács alkotmányjogi bizottságának vezetője, Milan Vetrák.

Rámutatott, a külföldön élő szlovákok nemzettudatának és kulturális identitásának előmozdítása az alkotmányban is szerepel.

„Büszkék vagyunk rá, hogy bárhol is telepedtek le honfitársaink, társadalmi gazdagodást jelentettek. Az olyan tulajdonságaik, mint a kemény munka, kitartás vagy az új környezethez való gyors alkalmazkodás képessége jó hírét keltik Szlovákiának” – ezt már Michal Šipoš mondta el.

Hírdetés

A Za ľudí képviselői szerint a külföldön élő szlovákok megérdemlik, hogy emlékezzenek rájuk ezen a napon.

A Hlas sem maradt ki a nyilatkozathullámból. „A szlovák kormánynak továbbra is támogatnia kell a külföldi szlovákok tevékenységét, hogy megőrizhessék identitásukat, nyelvüket, kultúrájukat és hagyományaikat” – jelentették be a parlament jelenleg frakció nélküli, ám Hlas-párttag képviselői.

Kicsit ízlelgessük.

(LB/TASR/Felvidék.ma)

 


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »