A használt étolajat több mint 100 ALDI-nál is leadhatjuk hamarosan

A használt étolajat több mint 100 ALDI-nál is leadhatjuk hamarosan

Az ALDI Magyarország bővíti együttműködését a Biofilter Környezetvédelmi Zrt.-vel, és országszerte lehetővé teszi a használt étolaj visszagyűjtését. Decemberben 20 áruháznál telepítik a gyűjtőket, a többi üzletnél pedig a következő hónapokban helyezik ki a bejárathoz közeli, frekventált helyeken.

Az ALDI Magyarország 2020 decemberében kezdte meg együttműködését a Biofilter Környezetvédelmi Zrt.-vel, amely során az áruházlánc 11 üzleténél helyeztek el a használt sütőzsiradék leadására alkalmas konténereket. A vásárlók körében hamar népszerű lett a leadási lehetőség, már a telepítés utáni hetekben folyamatosan nőtt a leadott mennyiség, egyes üzleteknél pedig naponta háromszor is megteltek a gyűjtők. Az ALDI és a Biofilter így havonta több tonna étolaj környezetbe jutását akadályozta meg, hiszen a begyűjtött étolajat újrahasznosították.

Az egyéves tesztidőszak tapasztalatai alapján, környezetvédelmi vállalásaival összhangban az ALDI úgy döntött, hogy országszerte valamennyi olyan üzleténél lehetővé teszi a használt étolaj leadását, amelyek esetében a tárolók elhelyezésére lehetőség van.

A telepítés után az áruházlánc 152 üzletéből több mint 100 áruháznál lesz leadható műanyag palackban a sütőolaj.

December hónap során 20 áruháznál telepítik a gyűjtőket, a többi üzletnél pedig a következő hónapokban helyezik ki a bejárathoz közeli, frekventált helyeken.

„Az elmúlt egy év során nagyon sikeres volt vásárlóink körében a használt étolaj leadásának lehetősége, ezért is döntöttünk úgy, hogy országszerte több mint 100 áruházunknál tesszük lehetővé a használt sütőzsiradék ingyenes és biztonságos leadását. A leadott étolaj újrahasznosítása révén vásárlóinkkal közösen egy újabb lépést tehetünk a környezetterhelés csökkentése érdekében, hiszen jelentősen nőhet a Magyarországon visszagyűjtött lakossági sütőzsiradék mennyisége” – nyilatkozta Bernhard Haider a Biofilter Zrt.-vel kötött megállapodás kapcsán.

Hányszor süthetünk az étolajban, és utána hova vihetjük? 

„Az ALDI Magyarországgal tavaly elindított lakossági használt sütőolaj begyűjtési programunk sikere is megmutatta, hogy a lakosságnak egyre nagyobb az igénye arra, hogy az otthonukban keletkezett konyhai hulladékoktól környezetbarát úton váljanak meg. A további Használt Étolaj Box-ok kihelyezésével erre könnyedén lehetősége nyílik majd mindenkinek, aki szeretne aktívan részt venni a körforgásos gazdaságban” – mondta Deák György, a Biofilter Zrt. alapító-vezérigazgatója.

Miben tudjuk leadni?

A használt sütőolaj gyűjtése és leadása egyszerű: a kihűlt étkezési olajat elég egy műanyag palackba tölteni, majd az áruházaknál kihelyezett tárolókba dobni.

Decemberben az alábbi ALDI üzleteknél is lesz elérhető ingyenes gyűjtőpont:

Balatonfüred, Fürdő utca 31.

Budapest, Régi Fóti út 64.

Budapest, Budapest, Hofherr Albert u. 40/a

Budapest, Pesti út 237/p

Debrecen, Ötvenhatosok tere 5/b.

Hírdetés

Dunaharaszti, Jedlik Ányos u. 1.

Dunakeszi, Pallag u. 68.

Dunaújváros, Kandó Kálmán tér 10.

Esztergom, Dobogókői u. 86.

Győr, Fehérvári út 5/A

Halásztelek, Korbuly u. 1.

Kazincbarcika, Hadak útja 9.

Kecskemét, Izsáki út 69.

Miskolc, Kiss Ernő u. 13/A

Miskolc II., Forrás utca 5.

Nyíregyháza, Törzs utca 2.

Szántód, Május 1. utca 10.

Szombathely, Szent Gellért u. 49.

Szombathely, Demeter u. 2.

Vecsés, Wass Albert u. 2.

5 hasznos zöld tipp, hogy etikusan ünnepeld idén a karácsonyt!

Sütőzsiradék: kiöntés helyett újrahasznosítás

Ma Magyarországon mintegy 25 000 tonna használt étolaj keletkezik a háztartásokban, ennek mindössze nagyjából 2%-a, körülbelül 500 tonna kerül begyűjtésre.

A használt sütőolaj jelentős környezetterhelést jelent, hiszen a talajba jutva gátolja annak légáteresztő képességét, a kommunális hulladékba helyezve pedig nehezen lebontható anyagként keveredik a háztartási szeméttel. Nem jobb a helyzet akkor sem, ha a csatornahálózatba kerül, hiszen egyrészt növeli a szennyvíztisztítók terhelését, másrészt gátolja a természetes vizek autooxidációs folyamatait.

Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

A használt étolaj pedig érték, hiszen az ülepítés és dekantálás után keletkező tisztított, használt olaj gyakorlatilag 100%-ban újrahasznosítható. Minden egyes liter begyűjtött és újrahasznosított használt étolajjal annyi felesleges szén-dioxid kibocsátásától mentesíthető a környezetünk, mintha 90 km-rel kevesebbet autóztunk volna. A tisztított növényi olajat a Biofilter Zrt. biodízel gyártására adja át. A jelenlegi szabályozás értelmében Magyarországon 8,2%-os arányban kötelező biodízelt keverni a gázolajhoz, így tehát a lakosságtól begyűjtött étolaj közlekedési felhasználásra visszajuthat a lakossághoz vagy a logisztikai iparág szereplőihez.

Ez a tartalom az Innovációs és Technológiai Minisztérium FV-I-21/C jelű pályázata támogatásával készült.

Ez a poszt A használt étolajat több mint 100 ALDI-nál is leadhatjuk hamarosan először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »