A hadsereg, a hírszerzés és a belügy volt tisztjei kiadták a nagyobb nyugdíjért felcsaptak „képzõmûvészeknek”

A belügyminisztérium (MAI), a védelmi minisztérium (MApN) és a hírszerzés (SRI) hét nyugdíjazott alkalmazottja azzal növelte meg 50 százalékkal a nyugdíját, hogy beiratkoztak a gyulafehérvári Képzőművészek Szövetségébe (UAP). A gyulafehérvári ügyészség azzal vádolja őket, hogy ezt törvénytelenül tették, és a múlt hónapban a kiadott „képzőművészi” igazolások kiadóit bíróság elé hívatták, csalás vádjával – számolt be a Libertatea.

A 2006/8-as törvény alapján 50 százalékos nyugdíjemelést 69 személy kapott összesen, azzal, hogy igazolták, a gyulafehérvári képzőművészeti egyesület tagjai, s mint olyan, közintézményben tevékenykednek.

Hírdetés

Az ügyészek meglátása szerint ez törvénytelen, ugyanis a helyi Képzőművészek Szövetségének (UAP) nincs közintézményi státusa, és akik így a nyugdíjakat kezelőket félrevezették. Az így okozott kár 2012-2016 között mindegy 685 014 lej.

Az ügyészség az ügyben vádat emelt Traian Mârza ellen, aki művészek egyesületének helyi elnöke, és kiállította a vonatkozó igazolásokat.

A Libertatea megkeresésére Mârza elmondta, hogy a belügyminisztérium (MAI), a védelmi minisztérium ( MApN) és a hírszerzés (SRI) hét nyugalmazott tisztjei kreatív emberek, írók, akinek sok publikációjuk van. Egyiküket a Romániai Írószövetség Nichita Stănescu díjjal is kitüntette.

Az ő álláspontja szerint minden törvényes keretek között történt, mert a művészeti egyesület közintézménynek minősül. Ami pedig a károkozást illeti – amelyet az ügyészség megállapított –, azt nyudgíjkasszák visszavonták, így sikeresen vissza lett szerezve, nyilatkozta Mârza. (Libertatea)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »