A háborúpárti német zöldek elgáncsolnák a Scholz-Putyin párbeszédet

A háborúpárti német zöldek elgáncsolnák a Scholz-Putyin párbeszédet

Alighogy kijött egy felmérés, ami szerint a németek többsége béketárgyalásokat szeretne Oroszországgal, a német Zöldek azonnal úgy érezték, hogy el kell kerülni még a látszatát is annak, hogy szabad/lehet tárgyalni. Annalena Baerbock német külügyminiszter ugyanis kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „nem áll készen az ukrajnai konfliktus békés rendezésére”.

Ez persze még lehet igaz, de az mégiscsak különös, mikor a német külügyminiszter beszél Moszkva helyett.

Az előzményekről annyit érdemes tudni, hogy Olaf Scholz német kancellár nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a közeljövőben szeretne beszélni Putyinnal. Korábban a Die Zeit azt közölte, hogy a német kancellár a G20-as csoport csúcstalálkozója előtti nap telefonon egyeztethet az orosz elnökkel. Scholz utoljára 2022 decemberében beszélt Putyinnal, amihez azt is érdemes hozzátenni, hogy a háború előtt Berlin aktív kapcsolatokat ápolt Moszkvával, Angela Merkel kancellársága idején Merkel többször egyeztetett az orosz elnökkel, mint az amerikai elnökkel…

Hírdetés

Ehhez jött a brit YouGov felmérése, amely a német DPA hírügynökség megbízásából készített egy felmérést, ami szerint a németek 59 százaléka szeretné, ha Scholz beszélne legalább telefonon Putyinnal a békéről. Mindössze 26 százalék utasította el a tárgyalások lehetőségét.

Ezek után szólalt meg Annalena Baerbock külügyminiszter, természetesen folytatva azt a háború kitörése óta gyakorolt politikát, amivel igyekszik elvágni még a kommunikációt is Berlin és Moszkva között. Scholz pengeélen táncol, a sajtó és az amerikai nyomás ellenére igyekszik nem eszkalálni a helyzetet Oroszországgal. Mindezt abban a reményben teszi, hogy a háború után a német-orosz kereskedelmi kapcsolatokat legalább részben sikerül helyreállítani. Azt már látni, hogy ha a balliberális német zöldeken múlik, erre nem kerül sor. Tegyük hozzá, hogy az orosz olcsó energiahordozók leválása miatt a német gazdaságot az ipar leépülése és dráma drágulás sújtja.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »