A háború tizenegyedik napja: Egyre többen fordulnak el Oroszországtól – HÍRFOLYAM

A háború tizenegyedik napja: Egyre többen fordulnak el Oroszországtól – HÍRFOLYAM

Az orosz ukrán háború a hétvégén is nagy erőkkel folytatódik, közben egyre több nemzetközi cég dönt az oroszországi tevékenységének beszüntetése mellett, így egyre elszigeteltebbé válnak az orosz polgárok.

Klicsko-testvérek nem menekülnek

Vitalij Klicsko, kijevi polgármester és öccse, Volodimir Klicsko Ukrajnában akarnak maradni és tovább harcolni az orosz csapatok ellen. A két profi nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok a Welt am Sonntag című német, vasárnaponként megjelenő hetilapnak nyilatkozott. Vitalij Klicsko úgy fogalmazott, hogy „igazán kínos” lenne számára, ha megválasztott polgármesterként elhagyná a hazáját ebben a helyzetben. 

„Ha most elmennék, az árulás volna, és nem tudnék többet tükörbe nézni” – jelentette ki a kijevi polgármester. A legendás ökölvívótestvérek szerint az ukrán katonák és civilek harci szellem töretlen. „Megható látni, hogy embereink hogyan harcolnak a jogukért” – mondta Vitalij Klicsko. Egyetértettek abban is, hogy Kijevben maradnak és támogatni fogják egymást. „Nemcsak Ukrajnáról van szó, hanem a világbékéről” – húzta alá Volodimir Klicsko. „Ha az egyik atomerőművünk felrobban, az Európa végét jelentheti” – tette hozzá. Az Instagram üzenetküldő szolgáltatáson angol nyelven megjelent egyik videóüzenetükben felszólították a világ vallási vezetőit, így Ferenc pápát és a dalai lámát is Ukrajna támogatására. 

Kanada felszólította állampolgárait, hogy hagyják el Oroszországot

Hírdetés

Kanada vasárnap felszólította állampolgárait, hogy hagyják el Oroszországot, amíg „kereskedelmi szállítóeszközökkel erre még lehetőségük van” a kiszámíthatatlan biztonsági helyzetben, amely váratlanul rosszabbra is fordulhat. „A repülőjáratok elérhetősége rendkívül korlátozott, (…) nagykövetségünk lehetősége, hogy konzuli szolgáltatást nyújtson adott esetben, szintén korlátozottá válhat” – olvasható a kanadai külügyminisztérium utazási figyelmeztetésében. Kanada számos nyugati országhoz hasonlóan komoly gazdasági szankciókkal sújtotta Oroszországot február 24-én indított ukrajnai agressziója miatt.

A Visa és a Mastercard felfüggeszti oroszországi tevékenységét

A Visa és a Mastercard kártyakibocsájtók felfüggesztik oroszországi tevékenységüket az Ukrajnában zajló orosz hadművelet miatt – jelentette be szombat este a globális fizetési technológiákra szakosodott két társaság.A Visa közleménye szerint ügyfeleivel és partnereivel egyeztetve a napokban le fog állítani minden tranzakciót Oroszországban. Figyelmeztetett, hogy az Oroszország területén kívül működő pénzintézetek által kiállított Visa bankkártyák nem fognak többé működni Oroszországban, illetve az orosz bankok által kiállított bankkártyák sem külföldön.

A Mastercard hasonló bejelentést tett, hogy megszünteti az orosz bankok által kiállított bankkártyák hálózati támogatását. Hozzátette, hogy a külföldön kiállított Mastercard bankkártyák nem fognak működni az orosz üzletekben, illetve ATM-ekben.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »