A gyepek titkai – meghosszabbítják a fotópályázatot

A gyepek titkai – meghosszabbítják a fotópályázatot

Share 0 Tweet 0 Share

A Grassland-HU LIFE integrált projekttel kapcsolatban indított pályázat jelentkezőinek feladata idén a gyepes élőhelyeken előforduló, őshonos magyar fajták megörökítése. A fajtalista a gyepek titka linken érhető el – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a szervező Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. A pályázatot két korcsoportban – 10-18 év közöttieknek, valamint 18 év felettieknek – hirdették meg, a részvétel ingyenes. Az első három helyezettről a zsűri, a közönségdíjról pedig a Grassland-HU Facebook-oldalán novemberben indított szavazás dönt; az ünnepélyes eredményhirdetést előreláthatólag november végén tartják. A zsűri által legjobbnak ítélt 30 alkotást vándorkiállítás formájában lehet majd megtekinteni a Grassland-HU LIFE IP partnereinek bemutatóhelyein, látogatóközpontjaiban.

Mint a közlemény kiemeli, a Kárpát-medence mai arculatának kialakulásában jelentős szerep jutott a legelő állatoknak, azon belül is az őshonos háziállatoknak, amelyeket a táj is alakított: így jöttek létre a magyar tájra jellemző fajták, amelyek a nemzeti örökség részét képezik. A fotópályázat célja bemutatni a legelő őshonos háziállatfajtákat, a marha-, juh- és lóféléket, valamint az őket kísérő kutyafajtákat, természetes közegükben, a magyar tájban. Az Európai Unión belül Magyarországon a legnagyobb a gyepek változatossága, amely a homokpusztai és szikes gyepektől, az erdős sztyeppen és az ártéri kaszálókon át a dombvidéki legelőkig és a hegyi kaszálórétekig terjed. Az intézet közleményében kiemeli, hogy a mérsékelt övi gyepek fajgazdagsága, biológiai sokfélesége a trópusi esőerdőkével vetekszik, mégis ezek a leginkább veszélyeztetett, de egyben a legkevésbé védett élőhelytípusok a világon.

Hírdetés

A Grassland-HU projekt célja a gyepes élőhelyek és az ezekhez kötődő fajok természetvédelmi helyzetének javítása és hosszútávú megőrzése. A projekt sikerének elengedhetetlen feltétele az ismeretterjesztés és a szemléletformálás, ezt a célt szolgálja a fotópályázat meghirdetése is – áll a közleményben.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »