A gonosz alapja Dosztojevszkij

Őrület. Olekszandra Koval, az ukrán Kulturális és Információs Minisztériumhoz tartozó Ukrán Könyv Intézet elnöke nyilatkozik az orosz irodalom betiltásáról.

Direkt az eredeti forrást néztem meg. A nő sok marhaságot mond, de a legjobb rész ez, íme az eredeti:

Щодо таких улюблених нашими бібліотекарями і деякими читачами Пушкіна і Достоєвського, то слід сказати, що саме ці двоє авторів заклали підвалини “руского міра” і месіанства. З дитинства наповнюючись цими наративами, люди вважають, що місією російського народу є не займатися своїм життям і своєю країною, а “рятувати” світ всупереч його волі. Це насправді дуже шкідлива література, вона може дійсно впливати на погляди людей. Тому, моя особиста думка, що ці книжки також мають бути вилучені з публічних і шкільних бібліотек. Вони, напевно, мають залишитися в університетських і наукових бібліотеках для вивчення фахівцями коренів зла і тоталітаризму. Думаю, буде ще написано багато наукових роздумів і досліджень, щодо того, як російська класика вплинула на менталітет росіян і як вона опосередковано призвела до такої агресивної позиції і намагання дегуманізації будь-яких інших народів світу, зокрема українського.

Hírdetés

Saját fordításom, ami azért nem 100 %-os, mert nem tudok egy szót se ukránul, de más szláv nyelvekből származó ismereteim alapján képes vagyok alapból érteni minden ukrán szöveget 70-80 %-ban, a maradékot meg kitöltöm szlavisztikai ismereteimmel és a józan ésszel:

Ami könyvtárosaink és egyes olvasőink kedvenceit, Puskint és Dosztojevszkijt illeti, azt kell mondani, hogy ez a két szerző fektette le az “orosz világ” és a messianizmus alapjait. Gyermekkoruk óta ezekkel a narratívákkal táplálják az embereket, akik azt hiszik, hogy az orosz nép küldetése nem a saját életükkel és hazájukkal való foglalkozás, hanem a világ “megmentése” annak akarata ellenére. Ez valójában tehát nagyon káros irodalom, mely valóban befolyásolhatja az emberek nézeteit. Ezért személyes véleményem, hogy ezeket a könyveket a nyilvános és iskolai könyvtárakból is el kell távolítani. Az egyetemi és a kutatói könyvtárakban kellene maradniuk, hogy tanulmányozhatók legyenek a gonoszság és a totalitarizmus gyökerei. Azt hiszem, sok tudományos dolgozat és kutatás fog születni arról, hogy az orosz klasszikusok hogyan befolyásolták az oroszok mentalitását, s hogyan vezetett mindez közvetve olyan agresszív álláspontokhoz és dehumanizáló próbálkozásokhoz a világ sok népe – köztük az ukrán – ellen.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »