A Frontex szerint csak feleannyi menekült jött, mint amennyit a rendőrség jelentett

A Frontex szerint csak feleannyi menekült jött, mint amennyit a rendőrség jelentett

Eltérnek a magyar rendőrség és a nemzetközi szervezetek adatai a hazánkba érkező illegális menekültek számát illetően.

A különbség abból ered – írja a Népszava online -, hogy a rendőrök a határátlépési kísérleteket számolják. A feltartóztatott és a visszaküldött menekültek többsége viszont újból próbálkozik.

A portál szerint

Hírdetés

van olyan, aki 15-20 alkalommal is megkísérli, hogy bejusson

az Európai Unió területére.

Korábban Szijjártó Péter külügyminiszter arról beszélt, hogy a magyar rendőrség mintegy 110 ezer határsértőt tartóztatott fel csak ebben az évben. Viszont az EU közös határvédelmi szervezete, a Frontex jelentése szerint csak fele ennyi illegális bevándorlót fogtak el és 2022. júliusig kicsit több mint 55 ezer menekült próbált bejutni az EU-ba a nyugat-balkáni útvonalon keresztül. A szervezet azt is közölte, hogy a menekültek szinte kivétel nélkül csak átutaznak Magyarországon, végső céljuk Németország.

Az ENSZ menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) ugyanakkor arról számolt be, hogy az illegális határátlépők többsége olyan menekült, aki már hosszabb ideje a nyugat-balkáni régióban tartózkodik. Ők azok, akik újból és újból megpróbálnak átszökni a magyar határon. Közülük eddig 1025 embert toloncoltak vissza Szerbiába. Nagy részüket a magyar hatóságok. Az illegális határátlépők fele szíriai, 14 százalékuk pedig afgán menekült.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »