A francia nemzetgyűlés határozatban ítélte el az ujgur „népirtást”

A francia nemzetgyűlés határozatban ítélte el az ujgur „népirtást”

A francia nemzetgyűlés határozatot fogadott el csütörtökön az ujgur „népirtás” elítéléséről, és ugyanerre kérte a francia kormányt is.

Az ellenzéki szocialisták által beterjesztett határozattervezetet – amely nem von maga után következményeket – Emmanuel Macron államfő Köztársaság lendületben (LREM) nevű pártjának képviselői is támogatták. A jelenlévők közül 169-en igennel szavaztak egy nem ellenében, míg öten tartózkodtak.

A szöveg felszólítja a francia kormányt, hogy „szintén ítélje el a népirtást, és tegye meg a szükséges lépéseket a nemzetközi közösség felé, illetve a Kínai Népköztársaságot illető külpolitikában” a jelenlegi helyzet megváltoztatására.

Hírdetés

A kormány nevében Franck Riester külügyi államtitkár „rendszerszerű erőszakról” és „súlyos tanúvallomásokról” beszélt, de úgy vélte, hogy a népirtás hivatalos kimondása a nemzetközi szervezetek, nem pedig a francia kormány dolga. Biztosította a nemzetgyűlést arról, hogy az ujgurok sorsát a kormány a legmagasabb szinten vetette fel a kínai partnereinek.

Olivier Faure, a javaslatot beterjesztő Szocialista Párt vezetője elítélte „azt a könyörtelen gépezetet, amely egy nép biológiai és kulturális kiirtását célozza”, valamint ostorozta azokat a nagyvállalatokat és nyugati márkákat, amelyek „továbbra is használják az ujgurok kényszermunkáját”.

Kína cáfolja, hogy visszaélések történnének Hszincsiang-Ujgur tartományban, s azt állítja, olyan szakmai kiképző központokról van szó, amelyekben a muzulmán vallású közösség tagjait óvni próbálják a radikális iszlamista nézetektől.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »