A fideszes kétharmad dönthet Jakab Péter 10 milliós büntetéséről

Kövér László benyújtotta Jakab Péter megbüntetéséről szóló határozatot, amelyben részletesen kifejti a fideszes házelnök, hogy miért bírságolta meg a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét. 

A határozatra azért került sor, mert a Jobbik elnöke a mentelmi bizottság után az Országgyűlést kérte a négyhavi tiszteletdíjával egyenlő mértékű bírság hatályon kívül helyezésére.

A házelnök indokolása szerint az Országgyülés 2021. május 17-i ülésnapján Jakab Péter napirend előtti felszólalása során a következő kérdéssel fordult a kormánypárti képviselőkhöz:

“Jut eszembe. mi a helyzet a rabszolgatorvénnyel, ficsúrok?”

Kövér szerint ülésvezető elnökként eljárva a házelnök felhívta a képviselő figyelmét arra, hogy tartózkodjon a sértő kifejezések használatától, ellenkező esetben megvonja töle a szót.

Hírdetés

Kövér László azt írta, hogy

„a jogkövetkezmény mértékét arra figyelemmel állapította meg, hogy a képviselő a kirívóan sértő kifejezést és a fegyelmi jogi rendelkezésekbe ütköző magatartást az ülésvezetői felszólítások ellenére, sőt azokat bírálva használta, illetve folytatta tovább.”

A többoldalas dokumentumban a fideszes képviselő felidézte, hogy a Mentelmi bizottság korábban úgy döntött, hogy

megállapításra került, hogy a házelnöki döntésben foglalt tiszteletdíj-csökkentés mértéke – ellentétben azzal a képviselői állítással, miszerint politikai indokok motiválták a döntés meghozatalát – a törvényben meghatározott házszabályi rendelkezések megsértésének súlyára tekintettel, az Ogytv. 46/D §-a és a 47. § (1) bekezdés e) pontja alapján került megállapításra.

A határozatban szerepel az is, hogy az Országgyűlés a házelnök döntését hatályában fenntarthatja vagy hatályon kívül helyezheti. Jelen határozati javaslat egyaránt alapját képezheti mindkét döntésnek, mivel elutasításával az Országgyűlés a házelnöki döntést hatályon kívül helyezi. Ugyanakkor elfogadásával hatályában fenntartja. Ez utóbbi esetben a képviselő tiszteletdíja a házelnöki döntésben megállapított mértékben csökken – olvasható a határozatban.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »