A Fidesz nélkül kezdi meg munkáját a Schadl György ingatlanügyeit vizsgáló fővárosi bizottság

A Fidesz nélkül kezdi meg munkáját a Schadl György ingatlanügyeit vizsgáló fővárosi bizottság

Láng Zsolt fővárosi frakcióvezető bosszúbizottság névre keresztelte el, szerinte a Városháza-ügyről próbálja elterelni a figyelmet a baloldal.

Új vizsgálóbizottsággal „akarja a főváros elterelni a figyelmet” a Városháza feltételezett eladásáról, ezért a fideszes politikusok nem vesznek részt a testület munkájában – mondta az InfoRádiónak a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője, Láng Zsolt.

A bizottság közben megkezdte az előkészítő munkát, az V. és VII. kerületi önkormányzat ingatlanértékesítési gyakorlatát vizsgálja, de ez Láng Zsolt szerint nem más, mint bosszú.

„Ez egy bosszúbizottság, ráadásul törvénytelen.

Karácsony Gergely és a baloldal nem bírja elviselni azt a tényt, hogy a Városháza eladása kapcsán felmerültek olyan információk, amelyek bizony a mai napig Budapest és az ország közvéleményét a mai napig foglalkoztatják. A rendőrség nyomoz, egyre jobban látszik az, hogy a baloldal mindent megtett, hogy szőnyeg alá söpörje az ügyet, de igenis látszik az, hogy a Városháza eladására volt szándék, igenis közvetítők mozognak a fővárosi ingatlanok körül, és tanúk vallották azt, hogy 10 százalék jutalékot kérnek a fővárosi ingatlanok eladásánál. Ezeket a tényeket próbálják lesöpörni Karácsony Gergelyék” – ecsetelte Láng Zsolt.

A „bosszúbizottság” törvénytelenségének vélelmét alátámasztandó hangsúlyozta, hogy sem hatás-, sem jogköre ilyen bizottságot felállítani a fővárosnak nincs, ezért ténybeli eredményt sem tud elérni, ezért nem vesz a munkájában részt a Fidesz és a KDNP.

Niedermüller Péter, a VII. kerület DK-s polgármestere, a bizottság elnöke szerint viszont ki kell vizsgálni a két kerület ingatlangazdálkodását.

„2019 októberéig vizsgáljuk. Schadl György, aki egy súlyos korrupciós botránynak a főszereplője, több ingatlanhoz is jutott, ennek a bizottságnak az lesz az elsődleges feladata, hogy az önkormányzati lakásokat valóban jogszerű körülmények között adták-e el.”

Hírdetés

Kitért a bizottság munkájának menetrendjére is.

„Kértük, hogy a fideszes képviselők is vegyenek részt a munkában, számukra fenn is van tartva két hely, a Fidesz azonban nem kíván ennek a bizottságnak a munkájában részt venni. Az előkészületek folynak, a jövő hét második felében lesz az alakuló ülés” – mondta el Niedermüller Péter.

Láng Zsolt pedig világossá tette, az Alaptörvény és a magyar önkormányzati törvény egyértelműen fogalmaz abban a tekintetben, hogy a kerületi önkormányzatok és a Fővárosi Önkormányzat „teljesen egyenlő”, tevékenységük egymásétól szétválik, önállóan gazdálkodnak, minden jogot önállóan gyakorolnak, egymás ellenőrzése nem lehetséges, kizárólag a kormányhivatalok gyakorolhatnak törvényességi felügyeletet.

„Ne várják Karácsonyék, hogy ebben a bohóckodásban mi részt vegyünk. Niedermüller Péter pedig szerintem nagyon furcsán viselkedik, az egyik kerület, amit vizsgálni próbálnak, épp a VII. kerület, ahol ő a polgármester 16 hónapja. Ha bármilyen szabálytalanságot tudna vagy sejtene, magyarázza meg,

miért nem a saját önkormányzata hoz létre vizsgálóbizottságot,

illetve egész eddig miért nem tette” – tette hozzá Láng Zsolt.

A fővárosi közgyűlés január végi döntésével létrehozott testület Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott vezetője által megszerzett ingatlanok ügyének hátterét fogja vizsgálni. Sajtóhírek szerint

Schadl György 2016 és 2020 vége között legalább tizenkilenc lakást, üzlethelyiséget, telket vagy pincét vásárolt meg,

ráadásul ezek közül kilenc önkormányzati tulajdonból került hozzá. A főpolgármester szerint a Völner-ügy szereplői több százmillió forint értékben jutottak – több esetben árul alul – nagy értékű belvárosi ingatlanokhoz.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »