A Fidesz a Néppárt tagja akar maradni, Junckert családtámogatós plakátokra cserélik

A Fidesz a Néppárt tagja akar maradni, Junckert családtámogatós plakátokra cserélik

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta, a Politicót úgy kell olvasni, hogy ha valami ott megjelenik tényként, akkor annak az ellenkezője igaz. A miniszter ezután propagandaújságnak nevezte a brüsszeli közéleti lapot, amely az utóbbi napokban több, a magyar kormányt érintő cikket is közölt. A lap egyik cikke arról szólt, hogy Angela Merkel német kancellár nem hajlandó Orbán Viktorral ünnepelni a vasfüggöny lebontásának évfordulóját.

Az Index kérdésére Gulyás kijelentette, hogy a Fideszből nem tárgyaltak Marie Le Pen pártjával. A miniszter megjegyezte, a kormányok között van kapcsolattartás olyanokkal is, akiknek a pártja nem tagja az EPP-nek, ilyen például a lengyel kormánypárt, de nem tárgyalnak, és nem tárgyaltak senkivel, hogy mi történne akkor, ha a Fideszt kizárják a Néppártból.

A miniszter pusztán „gondolatkísérletként" kijelentette, hogy ha a Fidesz valamiért nem lenne a néppárt tagja, akkor a német CDU-val és CSU-val, valamint a nagyobbik osztrák kormánypárttal jó kapcsolatot kell tartani, a német AfD-vel pedig semmilyen együttműködési lehetőséget nem lát.

Gulyás arról is beszélt, hogy a Fidesz a Néppárt tagja, és e pártcsalád tagja akar maradni. A miniszter ezzel a Magyar Nemzetben ma megjelent cikkre reagált, amely azt szorgalmazta, hogy a kormánypárt lépjen ki az EPP-ből, és kössön szövetséget Matteo Salvinivel, az osztrák Szabadságpárttal, valamint a lengyel kormánypárttal.

Közeledtek a Fidesz és az EPP álláspontjai

Gulyás azt mondta, hogy megérti a Magyar Nemzet-cikk „mögött álló megfontolásokat és indulatot". A miniszter szerint ma az EPP-ben lehet a leghatékonyabban kereszténydemokrata politikát folytatni, „mi erre szeretnénk kísérletet tenni". Gulyás Weber nyilatkozataira reagálva azt mondta, hogy Weber „az Európai Bizottság csúcsjelöltje, nap mint nap sajtónyomás alatt áll, és ennek néha túlzottan is meg akar felelni".

Hírdetés

A miniszter Weber ultimátumai ellenére is azt mondta, hogy az a legjobb Európa számára, ha ő lesz az Európai Bizottság következő vezetője.

Gulyás ezután arról beszélt, hogy egyeztetnek a Néppárt vezetőivel. A politikus ugyanezt mondta a kormányinfó előtt a Reutersnek is. Kérdésre válaszolva a miniszter közölte: a CDU új elnökével és Manfred Weberrel is egyeztetett már. A Bloomberg kérdésére Gulyás azt mondta, hogy szerinte a néppárti vezetők és a Fidesz álláspontjai az elmúlt egy hétben közeledtek egymáshoz. Bár jósolni nem akart, Gulyás azt mondta, hogy szerinte a Néppárt tagjaként fognak indulni az EP-választáson.

Egy másik kérdésre válaszolva Gulyás kijelentette: a Néppártnak is az az érdeke, hogy a Fidesz bennmaradjon a Néppártban, „politikai öngyilkosság lenne" nekik, ha a Fideszt kizárnák.

A mi népszerűségünknek nem ártana – jelentette ki a miniszter, aki szerint nem lenne belpolitikai jelentősége, ha kizárnák őket az európai pártcsaládból.

Új plakátkampány jön

Az Atv.hu kérdésére Gulyás azt mondta, hogy jövő héttől a családvédelmi akciótervről szóló tájékoztató plakátkampányt fognak indítani. A miniszter többször kitért a válasz elől, amikor arról kérdezték, hogy március 15-től jönnek-e a Soros–Timmermans–plakátok a Soros-Junker plakátok után. Orbán ugyanis néhány napja egy interjúban bejelentette, hogy Junckert Timmermansra fogják cserélni a Brüsszel-ellenes plakátokon.

Arra a kérdésre, hogy Weber ultimátumai közül a harmadikban, a CEU ügyében változhat-e a kormány álláspontja, Gulyás azt mondta, hogy „nincs ügy”, ezt már az amerikaiakkal is rendezték hónapokkal ezelőtt. „Ha valaki elolvassa Weber levelét, akkor azt látja, hogy a harmadik feltétel teljesült” – közölte Gulyás.

Megkérdezték a minisztertől, hogyan áll a tárgyalás az amerikaiakkal a közepes hatótávolságú rakéták kapcsán, Gulyás erre azt mondta, hogy folyamatos az egyeztetés az USA és a magyar honvédelmi tárca között. Szerinte már jövőre megvalósulhat a vásárlás.

(Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »