A fertőzésszámoktól függően, fokozatosan szigorít Ausztria

A fertőzésszámoktól függően, fokozatosan szigorít Ausztria

Szigorítanak Ausztriában. Jövő szerdától, szeptember 15-től újra FFP2-es maszkot kell hordania mindenkinek az élelmiszerboltokban, a gyógyszertárakban és például a tömegközlekedési eszközökön is. Másfajta üzletekben csak az oltatlanok számára kötelező a nagyobb védelmet nyújtó FFP2-es maszk, az oltottak számára csak ajánlott.

Száz helyett már a huszonöt fő feletti rendezvényeket is csak a védettségi igazolvánnyal vagy negatív teszttel lehet látogatni. Ezek az intézkedések némileg ellentmondanak Kurz kancellár korábbi kijelentésének, amely szerint az oltottak számára már véget ért a járvány – közölte az M1 Híradója.

Már javában tart az emlékeztető oltások beadása Ausztriában is.

Az országban szeptember eleje óta kaphatják meg a harmadik adag vakcinát a hatvan év felettiek. A több mint tízmilliós Ausztriában a lakosság 70 százaléka teljesen be van oltva, 30 százalék azonban még mindig nem vette fel az oltást.

Eközben ismét lendületet vett a járvány Ausztriában, szerdán már mintegy kétezer új esetet regisztráltak. Az osztrák kancellár azt mondta: a romló járványmutatókra, az oltás a megoldás, nem az újabb korlátozások. Sebastian Kurz a tartományi vezetőkkel egyeztetve szerdán ismertette a kormány új intézkedési tervét.

„Nem kívánunk semmilyen korlátozást bevezetni a beoltottaknak, de szükség esetén védőintézkedéseket vezetünk be az oltatlanok számára. Ez egy lépésről lépésre kidolgozott terv, és elsősorban a be nem oltottakat érinti” – mondta Sebastian Kurz.

Hírdetés

Az intézkedéseket szeptembert 15-től fokozatosan vezetik be, attól függően, hogyan alakulnak a fertőzésszámok, illetve az intenzív osztályok leterheltsége.

Ha a kórházi kapacitás foglaltsága eléri a tíz százalékot, akkor kötelezően FFP2-es arcmaszkot kell hordani az élelmiszerboltokban, a gyógyszertárakban és a tömegközlekedési eszközökön. Más üzletekben csak az oltatlanokra vonatkozik ez az előírás, igaz, a kabinet a maszkviselést az oltottak számára is erősen ajánlja.

„Az előrejelzések szerint az intenzív osztályok kihasználtsága már a jövő héten elérheti a tizenöt százalékot, akkor pedig az antigétesztek már csak huszonnégy órán keresztül lesznek érvényesek a mostani negyvennyolc óra helyett” – ismertette a szigorítások következő lépcsőfokát Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter.

Ebben az esetben az ötszáz főnél nagyobb létszámú éjszakai klubokba és rendezvényekre

csak a beoltott vagy a betegségből fél éven belül felgyógyult embereket engedik be.

A harmadik fokozatban, az ágyak 20 százalékos kihasználtságánál pedig már az oltatlanok és az igazoltan gyógyultak is csak a megbízhatóbb, PCR-teszt felmutatásával mehetnek csoportos eseményekre, például moziba vagy étterembe.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »