A férfiak is egyenlőek a nőkkel? (recenzió és link a pdf formátumhoz)

A férfiak is egyenlőek a nőkkel? (recenzió és link a pdf formátumhoz)

A könyv itt tölthető le ingyenesen pdf formátumban. A mű férfijogi alkotás, amennyiben a társadalom egyik legelhanyagoltabb csoportjával: a férfiakkal foglalkozik. Bár hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a világ a férfiakról szól, ez azonban nincsen így. A sportok, a politika, a pénz, amit sok férfi hajszol, valóban a közgondolkodás és közös vágyaink középpontját megkapja, de a férfiak, mint individuumok, mint személyek akiknek élete és tapasztalatai vannak, mégis kevés teret kapnak. Sokszor még önmaguk előtt is. A női élet érdekes önmagában, mert állandóan kommunikálnak róla, apró-cseprő gondjait és örömeit szívesen közli a média. A férfiak azonban maguk sem szeretnek önmagukról, érzésekről, kételyewkről, kudarcoikról és reményekről túl sokat beszélni, legalábbis ritka alkalmak kivételével nem. “A férfiak is egyenlőek-e a nőkkel?” c. könyv mégis ezt a jobbára el- és agyonhallgatott témát feszegeti, boncolgatja. Milyen ma férfinak lenni? Nézzük, mit mond a szerző erről!

Négy nagyobb fejezetre oszlik a könyv, illetve a függelékre. Ezek a feminizmust kritizálják, a fiúk/férfiak speciális problémáiról értekezik, bemutat bizonyos pozityv jeleket, miszerint a holtpontról már elmozdult a férfiakról szóló mdiskurzus hazánkban, illetve a férfispiriualitás világába kaluzol el minket a szerző. A függelék egy önálló cikk átvétele, Szujó Flórián alkotása,témája pedig a férfiakat sújtó jogszabályi diszkriminációkat sorolja fel.

Az első fejezeta feminizmuisról szól, pontosabban annak visszás állításairól. Igaz-e, hogy a férfiak rendszerszinten nyomják el a nőket? A nők 20-25%-a tapaszatlt már erőszakot a neme miatt, állítják a feministák, mi ebből az igazság? Mi is az Isztambuli Egyzemény? Miért lenne rossz a ratifikációja? Akulturális alkotásokban mennyire jelenik meg eg yférfiszégyenítő és a nőket piedesztálra emelő narratíva, és ez miért történik?

Hogyan állnak az apai jogok ha nem kívánt gyermeke születik az apának,, hogyan győződhet meg róla, hogy valóban ő -e az apa? Hogyan kezeljük azt a helyzetet amikor az egyik fél (bármelyik) akar gyereket, a másik nem, de a kicsi már útban van. Egy alfejezet foglalkozik ezzel a kérdéssel.

Fontos tény: a fiúk iskolai teljesítményükben el vannak maradva a lányoktól. Számos kérdést felvet ez: a tanárok előítéletesen osztályoznak? Másként kellene a fiúkat bevonni a tanulásba, mint a lányokat? Úgy tűnik, a lányokra készségeire szabták az iskolai rendszert, ahova a mozgékonyabb, elevenebb képzelőerejű fiúk nehezen illszkednek be, ha egyáltalán…

DE szenveddnek mástól is a férfiak. Pl. aki nem bírja az erőset, az punci. Megvetésre méltól. Ha bulki van be kell baszni. (Részegre kell innia magát.) Különben nem eléggé férfi. Mindeközben a  a férfiak között sokkal több az öngyilkos, a szenvedélybeteg, az elszegényedett hajléktalan. Mindig, mindent egyedül kell egy tipikus férfinak megoldani, önállósága a bizonyítéka férfias alkotóerejének. Csak hát így évekig él együtt olyan tünetetkkel, melyek végül szövődményekhez veuzetnek, és sokkal súlyosabb eü képet mutat majd a férfiról, mintha rögtön segítséget kért volna, és viszonylag könnyedén megoldották volna az alapproblémát.

Persze megelőző vizsgálatokkal, kampányokkal sincsenek úgy ellátva a férfiak, mint a nők. A prosztata rák ugyanolyan halálos, mint amellrák, mégis utóbbira nagyságrendekkel több pénz jut és kampányok sokasága. A férfiak speciális problémáikra ugyanezt nem kapják meg.

Hírdetés

Egy hosszú alfejezet foglalkozik a bántalmazott férfiakról. Itt csak annyit jegyzünk meg, hogy amerikai kutatások szerint a nők ütnek először és gyakrabban, mint a férfiak. Volna itt még mit vizsgálódni.

Kiemelt része a könyvnek a váláskori zűrzavar áttekintése. Az apátlanítás magyarul. Mivel a legtöbbször az anyjukhoz kerülnek a gyerekeke, közös felügyeleti jog ma még csak elrendelhető, de nem kötelező elrendelni. Holott mindkét szülőjére szüksége van a gyereknek .

A könyv felsorol néhány tipikus eljárást, hazugságot, amivel egyre gyakrabban lehet találkozni a bíróságokon. Célszerű az elejéről felvételeket készíteni, hog ybizonnyítani lehessen, mit és ki mondta.

Sajnos elmondhatjuk, hogy fiaink kilátásai rosszabbak a jövőjükre, mint a miénk volt. A társadalmi mobilitás, a felemelkedés lehetősége számukra jóval nehezebb, mint a lányoknak. Az iskolarendszert kritizáló résznél már ejtettünk ennek okairól szót.

Ennyi rossz hír után pozitív fordulatm,ot vesz a könyv, a harmadik fejezetben olyan szövetségesekről esik szó, akik őszintén és önzetlenül tesznek a férfiak jobb megítéléséért, illetve a társadalmi elfogadottságuk magasabb szintjéért. Nők, újságírónők, és bizonyos trendek kerülnek itt ismertetésre, melyek azóta megfogyatkoztak, de azért el teljesen nem tűntek.

Végül férfispiritualitást elemzi a szerző a négy férfiarchetípus alapján (harcos, király, bölcs és kalandor). Szóba kerül a férfimozgalom nagy motivációs irányzata a Red Pill is. Az élet, ahogyana férfiak látják: nők, csajozás, munka, hobbi, egészség, stb.

Végül a függelékben az a több, mint tíz jogszabály kerül ismertetésre, amelyek hátrányosan különböztetik meg a férfiakat a nők javára.

Tényfeltáró mű, kritikával a mai politika, közélet és kultúra felé. Támogatni, megismrni, mewgérteni kellene a mai férfiakat, és elhagyni a nagyon is divatba jött cimkézést velük szemben. (Maradi, elnyomó, korlátozó, elavult)

Szélesebb, kibontakozó társadalmi dikurzus kellene róluk, az életükről, legyőzni a beragadt sztereotípiákat. Ez a jövő.

 


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »