A fenntartható és egészséges ételeket kell elérhetővé tenni a klíma érdekében

A fenntartható és egészséges ételeket kell elérhetővé tenni a klíma érdekében

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) nemrégiben tette közzé friss megállapításait, amelyek szerint az étrendünk megváltoztatásával jelentősen csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása. Ahhoz viszont, hogy tömegek álljanak át a fenntartható étrendre, sürgős és konkrét intézkedésekre van szükség. Jelenleg a nem fenntartható és egészségtelen termékek a legjobban reklámozott, legtöbb helyen megvehető, és gyakran a legolcsóbb élelmiszerek. Három nagy európai szervezet ezért 3 pontban foglalta össze, mit várunk el a döntéshozóktól.

Az életmódunk és viselkedésünk megváltoztatása, beleértve a tányérunkra kerülő ételeket is, 2050-re 40-70%-kal csökkentheti az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását, miközben javítja az egészséget és a jólétet.

Az élelmiszeripar azon ágazatok közé tartozik, ahol a keresletoldali változások a legnagyobb hatást gyakorolhatják.

Jelenleg azonban az élelmiszerkörnyezet nagyrészt az egészségtelen és nem fenntartható élelmiszerek felé tereli a fogyasztókat: ezek a legkönnyebben elérhető, legjobban reklámozott és gyakran a legolcsóbb termékek.

Kevesebb és jobb, megfizethető áron

Ahhoz, hogy tömegek álljanak át a fenntartható étrendre, sürgős és konkrét intézkedésekre van szükség, itt Európában is. Elengedhetetlen, hogy az európai fogyasztók könnyen választhassák az egészséges, növényi alapú, kevesebb és jobb állati eredetű terméket tartalmazó étrendet. A szabályozóknak, az élelmiszer-előállítóknak és a kiskereskedőknek döntő szerepük van az árképzés, a reklámok, a címkézés, a közbeszerzés és minden más olyan tényező kiigazításában, amely arra késztet minket, hogy az egyik élelmiszert válasszuk a másik helyett.

Ennek érdekében három közegészségügyi, állat- és fogyasztóvédelmi szervezet – az Eurogroup for Animals, a Tudatos Vásárlókat is tagjai közt tudó Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) és az Európai Közegészségügyi Szövetség (EPHA) – együtt igyekszik nyomást gyakorolni az uniós döntéshozókra. A cél, hogy „kevesebb és jobb” állati eredetű termék támogassa az egészséges, fenntartható étrendet.

Keto, paleo, vegán. Melyik népszerű diéta mennyire terheli a bolygót?

Hírdetés

Az Európai Bizottság szeptemberben a fenntartható élelmiszerrendszerekről szóló, mérföldkőnek számító törvényjavaslatot készül előterjeszteni. A jogszabály várhatóan elismeri az „élelmiszer-környezet” szerepét és befolyását a fogyasztók élelmiszer-választásának alakításában.

A Eurogroup for Animals, a BEUC és az  EPHA ezért a következő intézkedéseket sürgeti:

– Biztosítsák, hogy a fenntartható, egészséges táplálkozáshoz hozzájáruló élelmiszereket reklámozzák és népszerűsítsék;
– Tegyék megfizethetőbbé a fenntartható és egészséges élelmiszereket;
– Új jogi minimumkövetelmények révén tegyék az élelmiszer termékeket tervezetten egészségesebbé és fenntarthatóbbá;
– Biztosítsák, hogy ezek a minimumkövetelmények az importált élelmiszerekre is vonatkozzanak.

„A magasabb szintű állatjóléti rendszerekből származó termékek, valamint a több növényi alapú élelmiszer az európai tányérokon a bolygó és az egészség szempontjából is előnyösek. Mégis számos kampányt látunk, amelyek az állati termékek fogyasztását népszerűsítik az EU-ban. Ezen változtatni kell. Ezért egyesítjük erőinket a fogyasztói és egészségügyi szervezetekkel, hogy a „kevesebbet és jobbat” elve mentén az egészséges, fenntartható választást népszerűsítsük” – emeli ki Reineke Hameleers, az Eurogroup for Animals vezérigazgatója.

Segítünk, hogy jót egyetek: Téged is vár az ÖkoKör Kamra!

„Az egészséges és klímatudatos élelmiszer mindenki számára a legegyszerűbb választás kell hogy legyen. Ez nem csak azért szükséges, hogy csökkentsük az IPCC-jelentésben kiemelt, az éghajlatváltozás által az egészségre jelentett nagyon is valós veszélyeket. Szükség van rá azért is, hogy segítsünk kezelni az egészségkárosodás egyre növekvő terhét, amelyhez a rossz táplálkozás nagymértékben hozzájárul” – mutat rá Milka Sokolovic, az EPHA főigazgatója.

Nem mindegy, mit eszel!

Élelmezésünk, élelem beszerzési rendszerünk óriási hatást gyakorol az éghajlatváltozásra, konzerválja a szegénységet, fokozza a természeti környezet pusztulását. Az éghajlatváltozás és globális kizsákmányolás az EU polgárainak a jövővel kapcsolatos aggodalmai között az első helyen áll. Az EU polgáraiként, magánszemélyként a mi felelősségünk is szerepet vállalni a világ előtt álló kihívások megoldásában.

Kövesd a #GoEAThical és az #OurFoodOurFuture hashtaget a Facebookon és az Instagrammon, oszd meg a kampányt másokkal is.

Ne tápláld tovább a kizsákmányolást! A pénzed szavazat!Képek forrása: canva.com

Ez a tartalom az Európai Unió #GoEAThical – OurFood.OurFuture projektje finanszírozásában készült.

Ez a poszt A fenntartható és egészséges ételeket kell elérhetővé tenni a klíma érdekében először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »