A fém, mind a múltban, mind a jelenben mindennapjaink része

A fém, mind a múltban, mind a jelenben mindennapjaink része

A Galántai Honismereti Múzeum az idei Múzeumok és Galériák Éjszakájára új tematikus kiállítással készül „A fém arcai” címmel, amely e nyersanyagnak a különféle fajtáit, feldolgozását és felhasználását szemlélteti a kezdetektől a 20. század második feléig. 

Évszázadokon keresztül jelentős szerepet tölt be az egész társadalom történetében. A vas, a réz, a cink, az acél és más fémek tulajdonságainak felfedezése az emberiség által azt eredményezte, hogy az idő előrehaladtával a fém a hétköznapi háztartás szinte minden tárgyában megjelent – kulcsok, evőeszközök formájában, apró ruhadarabok részeként. Általános felhasználását az ipari forradalom és a gyári termelés csak fokozta.

A fémet legfőképpen hasznos nyersanyagként tartják számon, de a kézművesek ügyes keze által dekoratív és esztétikai funkciót is betölthet ékszerek, míves órák, kelyhek, stb. formájában.

A Galántai Honismereti Múzeum gyűjteménytárgyaiból és bútoraiból  több kisebb kiállítási egységet alakítanak ki, amelyek a fém feldolgozásának és felhasználásának kérdését tárgyalják különböző szempontokból.

Bemutatásra kerülnek a néprajzi, régészeti és történeti tárgygyűjtemény darabjai, beleértve az újonnan felújított kályhát, amely a Művészeti Alap támogatásának köszönhetően nyerte vissza eredeti formáját.

Hírdetés

A  19. század utolsó harmadában gyártott kályhát városi lakótérben mint szilárd tüzelésű fűtőberendezést használták, de az idő múlásával az anyag elfáradt és megrongálódott. A restaurátor  a kályha eredeti külsejéből kiindulva keltette újra életre és adta vissza a fűtőberendezés egykori fényét.

A kiállítási egységek a fém iránti érdeklődés kezdetére összpontosítanak mint közhasználati, ezen felül dekoratív tárgyak, kegytárgyak készítésére alkalmas nyersanyagra, illetve a kovácsművészetre mint a fém feldolgozásával foglalkozó legrégebbi mesterségre. Az egyes egységeket panelek egészítik ki, amelyek szöveggel és képekkel gazdagítják a látottakat.

Ebből az alkalomból  az új kiállítás megnyitóját az online térben több játékos, oktató jellegű program is kiegészíti, mint például kvíz, rendhagyó tárlatvezetés gyermekek részére, melynek során elbeszélgetünk a fémek fajtáiról, felhasználásáról, a kiállítás részét képező fémtárgyakról, illetve helyi kézművesekkel folytatott beszélgetésekre is sor kerül.

Azok a családok és egyéni látogatók, akik ezen a szombati napon személyesen is megnézik az új kiállítást, szintén nem távoznak üres kézzel a múzeumból (további információk végett kövessék a múzeum online felületein megjelenő információkat).

2021. május 15-én a belépés a múzeumba, illetve a Jókai, valamint a Tallósi Vízimalomba ingyenes lesz. A Múzeumok és Galériák Éjszakája  nemzetközi rendezvény Galánta városának pénzügyi támogatásával valósul meg. A rendezvény feletti védnökséget a köztársasági elnök, Zuzana Čaputová vállalta.

A kiállítást nyilvános forrásokból a Művészeti Alap támogatta.

(Galántai Honismereti Múzeum sajtóközleménye/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »