A drága élelmiszerek már az üzleteknek is nagy gondot okoznak

A drága élelmiszerek már az üzleteknek is nagy gondot okoznak

A kiskereskedelmi forgalom visszaesése tovább mélyült áprilisban, több szektorban kétszámjegyű visszaesés tapasztalható – derült ki a Statisztikai Hivatal által közzétett adatokból.

A kiskereskedelmi forgalom egyébként az elmúlt három hónapban folyamatosan csökkent, áprilisban kilenc tételből négy kétszámjegyű veszteséggel zárt éves összevetésben. Csak a benzinkutak, a számítástechnikai eszközöket és a kulturális és rekreációs termékeket árusító üzletek bevétele növekedett 2022 hasonló időszakához képest.

A visszaesés üteme 10,1%-ra gyorsult, ami 2021 februárja óta a legnagyobb csökkenés, tegyük hozzá, akkor éppen a koronavírus okozta korlátozások időszakát éltük, jelenleg pedig ilyenekről nincs szó. Sokkal inkább arról, hogy a vásárlók megfontolják, mire is költenek.

Hírdetés

A kiskereskedelem összesített eredményét a legnagyobb mértékben a hiper- és szupermarketek forgalmának magas, 9,8%-os csökkenése befolyásolta, amelyek a kiskereskedelmi forgalom legfontosabb összetevője, az ágazat összértékesítésének több mint 40%-ával. Ebből pedig az is nyilvánvaló, éppen a háztartások nagybevásárlásai maradnak el vagyis jobban átgondoltak a magas árak miatt.

Ha csak az élelmiszerekre koncentrálunk, akkor az elmúlt közel másfél év alatt még kedvező becslések szerint is 30 százalékos áremelkedésről számolhatunk be, ami azt is eredményezte, hogy sokan a vásárolt mennyiségen is takarékoskodni kezdtek, így az élelmiszerek megvásárolt mennyisége 18 százalékkal csökkent.

Az EU-ban az élelmiszerek egyébként 11 százalékkal lettek drágábbak, ami természetesen csak átlag, de ott ez a növekedés 7 százalékos vásárlási visszaesést okozott.

A statisztikai adatokat egyébként szépíti, hogy a benzinkutak forgalma növekedett, ez viszont többek közt mérési módszerek változásának is köszönhető, de annak is, hogy idén olcsóbb tankolni, mint tavaly. Jelentősebben növekedett a számítástechnikai üzletek bevétele is, itt 17,5 százalékos emelkedést figyelhettünk meg, a nagy kérdés, hogy ebben mekkora része volt a táblagépekre nyújtott állami támogatási programnak, de erre választ majd a következő hónapok elemzései adnak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »