A "demokratikus alapértékektől" távolodó salvadori elnök támogatói kétharmados többséget szereztek

Kétharmados többséget szerzett a parlamentben a Salvador autoriter kormányzási stílusa miatt sokat bírált elnökét támogató két párt.

A választási hivatal helyi idő szerint pénteken közölte a 20 nappal korábbi választások végeredményét. E szerint a Nayib Bukele államfőt támogató Nuevas Ideas párt 55 képviselőt küldhet a 84 tagú parlamentbe. Az ideológiailag Bukele pártjához közelálló Gana párt hat képviselői helyével együtt az államfőt támogató politikai erők kétharmados többségre tettek szert. Ez azt jelenti, hogy ők nevezhetik ki a közép-amerikai országban a legfelsőbb bíróság tagjait és a legfőbb ügyészt.

A hagyományos nagy pártok támogatottsága drámai mértékben visszaesett: a jobboldali Arena pártnak 14, a baloldali FMLN-nek mindössze négy képviselője lesz a május 1-jén megalakuló parlamentben.

Hírdetés

Az államfő támogatói taroltak a helyhatósági választásokon is: 262 településen ők adhatják a polgármestert, beleértve a fővárost, San Salvadort is.

A Nuevas Ideas most indult először parlamenti választáson. A pártot Bukele alapította 2017-ben, miután kizárták az FMLN-ből. A politikus akkoriban San Salvador főpolgármestere volt. Két évvel később, 2019 júniusában az akkor 37 éves Bukele megnyerte az elnökválasztást, és ezzel Salvador történetének legfiatalabb államfője lett.

A hivatalba lépése óta eltelt bő másfél évben sikerült jelentősen visszaszorítania az erőszakos bűnözést. A százezer főre jutó emberölések száma egy időben Salvadorban volt a legmagasabb az egész világon. Ugyanakkor parlamenti többség híján Bukele jobbára rendeletekkel kormányzott. A politikust rengetegen bírálják belföldön és külföldön egyaránt, amiért hatalomra jutása óta Salvador eltávolodott a "demokratikus alapértékektől".

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »