A csoda feltétele az ember hite – Az Egyház Anyja ünnepét ülte a Szent Ferenc Leányai Kongregáció

A csoda feltétele az ember hite – Az Egyház Anyja ünnepét ülte a Szent Ferenc Leányai Kongregáció

Május 22-én ünnepelték a Budapesti Szent Ferenc Kórház kápolnájának búcsúját, Szűz Mária, az Egyház Anyja ünnepét. A szentmisét Jozef Haľko pozsonyi segédpüspök mutatta be, prédikációjából részleteket közlünk.

A pozsonyi segédpüspök így kezdte homíliáját: Jézus Krisztus feltámadása óta minden jelenet az ő életéből kiszabadul a tér és az idő szorításából. A jelenlegi történelemmé vált, mert amióta Jézus feltámadt, minden szava, minden gesztusa, minden csodája aktuális minden időben és helyen, beleértve a most olvasott leghíresebb kánai menyegzőn történt víz borrá változtatását is.

Talán el tudjuk képzelni, hogy milyen furcsa helyzet alakult ki, amikor hiányzott a bor. Azonban Jézus azt kérte a szolgáktól, hogy öntsenek vizet a korsókba. Nem víz hiányzik, hanem bor. Hiányzik a bor, akkor miért kell valamit a vízzel csinálni? Jézus Krisztus és Szűz Mária szavaiban volt valami olyan mélyen meggyőző, hogy a szolgák megtették. Szakértők azt mondják, lehetett talán 600 liter víz, amit a korsókba kellett önteni. Fontos megjegyezni, hogy a kánai menyegzőn történt jelenet mozdítója Szűz Mária, Isten anyja, az Egyház Anyja és a mi anyánk, a te anyád és az enyém, aki folyton figyeli – nincs boruk.

Tudjuk, hogy nem borról, hanem italról van szó.

Mária azt mondja a szolgáknak, tegyétek meg, amit a fiam tőletek fog kérni. Ebben már benne van az előérzet, hogy amit Jézus kérni fog, azt nem lesz egyszerű hittel megtenni. De az emberek teljesítették Jézus akaratát, és sok minőségi bor lett belőle, ami egy teljesen szokatlan kombináció, mert ami  igazán minőségi és jó, abból bizony nem szokott sok lenni. 

Tehát kedves testvéreim, mondhatjuk azt, hogy a csoda feltétele az emberek, a szolgák hite volt. Egyszerű vízből bor lett. Biblikus összefüggésekben a víz egyszerű, mindennapi dolog, az embert szimbolizálja. A bor egy komplikált folyamat eredménye, az Isten jelenlétének a szimbóluma.

Hírdetés

Hisznek annak ellenére, hogy nincs értelme, de ha Jézus akarja, akkor értelme lesz, és az átváltoztatás megtörténik. Többször is kérte a Jóisten különböző helyzetekben az emberektől: higgyetek nekem minden remény ellenére. A logika abban van, hogy ami láthatatlan, ami kicsiny emberi, ha hittel megteszem nagy áldássá válik.

Szűz Mária mint az Egyház anyja és az Egyház minden tagjának édesanyja legjobban arra vágyódik, hogy fogadjuk be Jézust személyes megváltónknak. Ez a hitünk lényege, legmélyebb értelme; Jézus azért jött, hogy belépjen az életünkbe, és hogy mi belépjünk az övébe. Az evangélium, az Eucharisztia, a közösség, a szentáldozás, a szentségimádás által ő belép és mi belépünk. Személyes kapcsolat, ez a lényeg.

Hogy átváltoztassa a mindennapi munkámnak, mindennapi igyekezetemnek vizét, csöppjeit, hogy jó bor legyen belőle, áldás azoknak az embereknek, akikkel együttműködöm, akikkel vagyok.

A szentbeszéd teljes egészében ITT olvasható. 

Forrás és fotó: Assisi Szent Ferenc Leányai Kongregációja

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »