A csehek 23 szíriai migránst vettek őrizetbe a szlovák határ közelében

A csehek 23 szíriai migránst vettek őrizetbe a szlovák határ közelében

Kedden a cseh rendőrség a Morva-sziléziai kerületben 23 migránst vett őrizetbe a szlovák határ közelében. A szíriai származású férfiak eredetileg Németország felé tartottak – tájékoztatott Pavla Jiroušková, a Morva-sziléziai kerület Rendészeti Igazgatóság sajtóosztályának vezetője.

„A morva-sziléziai rendőrök tegnap kora este egy bejelentést követően átkutatták a szlovák határon fekvő Bílá község melletti erdőterületet, és két migránscsoportot találtak” – jellemezte a helyzetet Jiroušková. Az egyik csoport 11, a másik 12 férfiból állt, valamennyiüket őrizetbe vették.

„A férfiaknak Szlovákiából érkeztek, és a végső úti céljuk Németország volt“ – részletezte Jiroušková. Jelenleg folyamatban van a Szlovákiába történő visszafogadási eljárással kapcsolatos intézkedések feldolgozása. „Együttműködünk szlovák kollégáinkkal, és foglalkozunk a migránsok esetleges átadásával“ – tette hozzá Jiroušková.

Hírdetés

A Morva-sziléziai kerületben ez az első nagyobb számú migránscsoport, akiket őrizetbe vettek az elmúlt hónapokban. A Cseh Televízió szerint az elmúlt hónapokban lényegesen többen voltak az egész ország területén. Csak júliusban több mint ezer illegális migránst vett őrizetbe a cseh rendőrség, az év eleje óta pedig már csaknem kétezret.

„A tranzitvándorlás növekedése, ha 2015-höz hasonlítjuk, amikor a legnagyobb tranzithullám volt, valóban jelentős. Ezek a számok (most) nagyon hasonlóak“ – mondta Tomáš Lerch rendőrfőkapitány-helyettes.

A Cseh Televízió szerint a menekültek fő útvonalai Szlovákia és Ausztria zöldhatárán haladnak át. A rendőrség ezért ott erősíti a járőrözést. A migránsok célországa elsősorban Németország. A csempészek azonban gyakran csak a szlovák-cseh határig hozzák őket.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »