A "cigányság belső tüzét" fényezték a "holokauszt roma hőseire" emlékezve az állítólag Nemzeti Színházban

A "cigányság belső tüzét" fényezték a "holokauszt roma hőseire" emlékezve az állítólag Nemzeti Színházban

Negyedik alkalommal rendezték meg a "holokauszt roma áldozataira" emlékező gálaestet szombaton a Nemzeti Színházban.

Langerné Victor Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára a 371 csillag című rendezvényen azt mondta: május 16. a "roma ifjúság és bátorság napja", amikor azokra a "hősökre" emlékeznek, akik 1944-ben ugyanezen a napon az auschwitz-birkenaui táborban addig példa nélküli módon fellázadtak az SS-katonák ellen, akik az állítólagos gázkamrába akarták terelni őket.

A közös magyar tudat miatt lázadtak fel, mi másért?

Kiemelte, az ellenállók nem arra gondoltak, hogy hősökké válnak, hanem a "gonoszság megállításáért" cselekedtek, a közös veszélyben pedig megszűnt a másság, az eltérő társadalmi helyzet, a véleménykülönbség és – a ’48-as szabadságharchoz, az ’56-os forradalomhoz, az 1990-es marosvásárhelyi "fekete márciushoz" hasonlóan – felülkerekedett a közös magyar tudat cigányoknál és nem cigányoknál.

Langerné Victor Katalin úgy fogalmazott, ami történt, az gyászos, de a rendezvény célja ma nem a gyász, hanem a jövőre gondolás és annak a megértetése, hogy "egymásra vagyunk utalva akkor is (…), ha a gonoszság és kegyetlenség nem hömpölyög az utcákon".

Hírdetés

A gálaeset műsorában fellépő művészek a "túlélők" vallomásai és irodalmi művek alapján idézték meg a múltat. A rendezvény címében szereplő szám a cigánytáborban született gyermekek számára utal.

"Akik annyi mindent megadtak a világnak, akik nélkül mi sokkal szegényebbek lennénk"

//vk.com/video_ext.php?oid=207753182&id=456239600&hash=68ef1de5aa32ab27&hd=1

(MTI nyomán)

A nyolcéves Adrienn ismerkedése a belső tűzzel: Meggyilkolva, meztelenre vetkőztetve találtak rá egy 8 éves kislányra Királyszentistvánnál – egy 16 éves cigánygyerek az elkövető


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »